Onderzoek: procesintelligentie en digital twins bieden economische uitdagingen het hoofd

Redactie WINMAG Pro

Uit onderzoek van HFS Research, in opdracht van Celonis en IBM Consulting, blijkt dat meer dan 90 procent van de ondervraagde bedrijven verstoringen ervaart in de supply chain. Ruim driekwart geeft aan dat de instabiele marktomstandigheden, zoals inflatie en recessie, grote impact hebben op hun bedrijf. Het onderzoek toont ook aan dat procesintelligentie de meest effectieve manier is om deze macro-economische uitdagingen het hoofd te bieden.

Het onderzoek laat zien dat procesintelligentie, process mining in het bijzonder, wordt gedreven door klantenservice, IT en de supply chain. Verder kwamen de volgende resultaten uit het onderzoek:

  • Procesintelligentie is de bekendste opkomende technologie-investering die waarschijnlijk veel invloed heeft op procestransformatie
  • 88 procent van de bedrijven verwacht daarom een toename in investeringen in procesintelligentie, ondanks het moeilijke economische klimaat
  • Meer dan 95 procent van de bedrijven ziet het combineren van zichtbaarheid in cross-functionele, operationele prestaties en monitoring als een gamechanger
  • Ongeveer de helft van de bedrijven onderzoekt nog steeds manieren om hun data nauwkeuriger te voorspellen

Procestransformatie voor efficiëntie, productiviteit en lagere kosten

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van Enterprise Resource Planning (ERP) alleen niet genoeg is om obstakels in processen aan te pakken. Tegenwoordig staat procestransformatie namelijk ook hoog op de prioriteitenlijst van veel organisaties die zich richten op resultaten zoals efficiëntie, verbeterde productiviteit en kostenverlaging.

Hoewel lang werd gedacht dat de modernisering van ERP dé oplossing was voor problemen met bedrijfsprocessen, gelooft slechts een derde van de bedrijven (36%) dat het moderniseren van ERP vandaag de dag essentieel is. Het ontwerpen en uitvoeren van bedrijfsprocessen die blijven functioneren, ondanks onzekere macro-economische omstandigheden, vereist dat bedrijven de problemen binnen processen aanpakken. HFS Research ziet dit als een gevolg van tekortkomingen op technisch gebied.

Dit soort problemen binnen de processen zijn ook bekend als ‘process debt’, het ontstaan van onhandige (en vaak handmatige) processen die ontworpen zijn om verouderende technologieën te ondersteunen. Deze moeten opnieuw ontworpen en gemoderniseerd worden om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Intelligentie en voorspelbaarheid integreren met digital twins

Procesintelligentie is een goed uitgangspunt voor het identificeren en aanpakken van procesproblemen. Het onderzoek laat zien dat procesintelligentie, in combinatie met digital twins, multifunctionele gegevens en inzichten biedt. Dit helpt bedrijfsleiders om bedrijfsmatige onzekerheden te voorspellen en te beheren, met behulp van digitale commandocentra.

Digital Twins maken multi-proces en multi-functionele zichtbaarheid mogelijk. Daarnaast combineren ze meerdere datasets waardoor procesintelligentie, die voorheen meer gericht was op de impact op individuele bedrijfsfuncties, uitgebreid wordt. Digital twins maken scenariomodellering en planning mogelijk, evenals stresstests en simulaties. Hierdoor zijn bedrijven in staat om onzekerheden beter aan te pakken en vooruit te plannen.

Nieuwe perspectieven: externe uitwisselingen

Ambitieuze bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe waardebronnen kunnen profiteren van externe samenwerkingen waarbij procesgegevens worden uitgewisseld. Een voorbeeld hiervan is een retailbedrijf dat zijn inventaris- en betalingsgegevens uitwisselt met een externe partij. Dit stelt beide partijen in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en acties te ondernemen.

HFS Research voerde het onderzoek uit, gesponsord door Celonis en IBM Consulting, waarvoor 260 bedrijfsleiders (waaronder leiders van Global Business Services, verantwoordelijken van shared services en CXO's) zijn benaderd uit verschillende regio's, bedrijfstakken, bedrijfsgroottes en andere demografische groepen die goederen produceren. Het doel van het onderzoek is om het gebruik, de voordelen en de financiële waarde van digital twins in multi-proces omgevingen te documenteren, met name in shared services operaties- operaties die worden gebruikt door meerdere afdelingen van een bedrijf.

 

Lees hier ook:

https://www.winmagpro.nl/digital-realty-ontvangt-conformiteitscertificaat-van-climate-neutral-data-center-pact

https://www.winmagpro.nl/softwareone-zo-minimaliseer-je-de-gevaren-van-chatgpt

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie