Kwetsbare auto's hebben patch nodig om probleem te verhelpen

Onderzoekers hacken op afstand auto’s via multimediasysteem

Marc Boersma
Onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Computest is het gelukt om op afstand toegang te krijgen tot een Volkswagen en een Audi.

De onderzoekers zijn er in geslaagd om in te breken in een VW Golf GTE en Audi A3. Ze hebben niet gekeken of ze de auto’s konden besturen of laten remmen. Vanwege mogelijke juridische problemen hebben de onderzoekers dat bewust niet gedaan. Ze hadden angst inbreuk te maken op het intellectueel eigendom van Volkswagen.

Simkaart

Via het op internet aangesloten multimediasysteem kregen de onderzoekers toegang tot de auto’s. Bij de VW Golf GTE kregen ze toegang via het wifi-netwerk waarmee de auto toegang heeft tot het internet. Bij de Audio A3 hackten de onderzoekers de auto via het mobiele netwerk en dat is mogelijk omdat het voertuig een simkaart aan boord heeft.

Patch

De onderzoekers van Computest onthullen niet hoe ze de hack exact hebben uitgevoerd. Dat zou namelijk enorme problemen bij de bezitters van de auto’s kunnen veroorzaken. Onderzoeker Daan Keuper zegt dat de kwetsbare auto’s naar de dealer moeten om het probleem via een patch te verhelpen. De kans is aanwezig dat de auto’s van moederbedrijf Volkswagen worden teruggeroepen om de kwetsbaarheden te verhelpen.

Volkswagen heeft tegen de onderzoekers gezegd dat ze bekend zijn met het lek en dat ze blij zijn met het onderzoek.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc