Onderzoekers ontwikkelen poeder voor dataopslag

Jordi Smit
Wetenschappers van de universiteit van Gent hebben een manier ontwikkeld om informatie op te slaan in de vorm van poeder. Dat moet een alternatief bieden voor de USB-sticks, harde schijven en servers.

Samenwerking onderzoekers

Onderzoekers van de Universiteit van Gent van de afdelingen chemie, biochemie en informatica werken samen bij dit project. Ze hebben een chemisch proces ontwikkeld, waarin informatie kan worden opgeslagen in groepjes oligomeren. De onderzoekers lieten zich daarvoor inspireren door de natuur, waar genetische informatie is opgeslagen in het DNA.

Chemisch proces

De onderzoekers ontwikkelden een chemisch proces waarin informatie kan worden opgeslagen in de vorm van een poeder, dat eruitziet als suiker. 'Momenteel is het al mogelijk om een stukje tekst of een QR-code om te zetten in een chemisch poeder, waarna het weer kan worden uitgelezen zodat je weer bij de correcte informatie komt', zegt Filip Du Prez van de vakgroep Organische en Macromoleculaire Chemie. 'Maar ook YouTube-video's of veel grotere data zouden kunnen, al zijn we zover nog niet.'

Plan B

'Maar de snelheid om de informatie weer uit te lezen uit het poeder is voorlopig nog een probleem. Daarin zitten we nog niet zover als de huidige technologie', zegt Du Prez. 'Momenteel is de huidige manier van werken nog de goedkoopste en de snelste. Maar op een bepaald moment heb je een plan B nodig. Wij hopen dat we dat hiermee hebben. Het poeder kan trouwens ook omgevormd worden tot een klein vast stukje. Maar het zal toch nog tientallen jaren duren vooraleer het écht van start kan gaan.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi