De aanwezigheid van een IP-camera maakt een bedrijf veiliger

Op welke zaken moet je letten als je een IP-camera wilt aanschaffen?

Redactie WINMAG Pro
Bij zowel bedrijven als consumenten zijn IP-camera’s vandaag de dag enorm populair. Ze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Wat is een IP-camera precies en wat zijn belangrijke criteria als je tot aanschaf wilt overgaan?

Haarscherpe kwaliteit 

Al decennialang gebruiken bedrijven en overheid camera's. Het voornaamste doel is beveiliging en toezicht. De laatste jaren zien we een duidelijke omslag naar IP-camera's. Dat zijn camera’s die via een bedrade of draadloze verbinding met een IP-netwerk zijn verbonden. De beelden worden in hoge resolutie vastgelegd en daarna voor korte of lange tijd op een geheugendrager opgeslagen.

Ten opzichte van de analoge bewakingscamera’s van pakweg tien jaar terug hebben de IP-camera’s die nu te koop zijn een groot voordeel: de beeldkwaliteit is significant beter. Je bent vast bekend met het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waarin regelmatig de hulp van het publiek wordt ingeroepen om daders te herkennen op videobeelden van slechte kwaliteit.

Het gaat vaak om beelden die gemaakt zijn met verouderde camera’s die beelden leveren van inferieure kwaliteit. Maak je gebruik van een IP-camera, dan ben je er vrijwel zeker van dat de beelden worden geschoten in haarscherpe kwaliteit. Mocht je een keer te maken hebben met een inbraak en heb je de daders vastgelegd met je IP-camera, dan kun je in elk geval beelden van goede kwaliteit aan de politie overhandigen. De kans dat de daders dan gepakt worden, is in elk geval een stuk groter.

Koop een kwaliteitscamera

Aan de onderkant van de markt zijn veel goedkope IP-camera’s te koop. Het gaat veelal om producten van Chinese makelij. Goedkoop is duurkoop in dit geval. De beeldkwaliteit laat te wensen over, de handleiding is geschreven in onbegrijpelijk Engels en de bediening van de camera is allesbehalve intuïtief. Het gebeurt vaak genoeg dat zo’n camera de opname halverwege afbreekt. Het is daarom verstandig om toch wat meer geld in een goede IP–camera te investeren. Mocht er een calamiteit plaatsvinden, dan kun je door een betere IP-camera een beroep doen op gemaakte beelden van goede kwaliteit.

Bedraad of draadloos?

Bij de IP-camera’s heb je de keuze uit draadloze of bedrade modellen. Beide varianten hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De draadloze modellen communiceren via wifi . Een draadloze IP-camera heeft overigens nog wel stroom nodig via een kabel, hoewel er ook modellen bestaan die werken op batterijen of een accu, die na een tijdje ook vervangen of opgeladen moeten worden. Mocht je willen werken met een bedrade camera, zorg er dan voor dat de kabels op een veilige manier worden weggewerkt, zodat kwaadwillenden de stroomvoorziening niet kunnen saboteren. Bij de bedrade modellen maakt de IP-camera via een UTP-kabel connectie met het aanwezig netwerk. Het voordeel  is dat er altijd sprake is van een stabiele beeldverbinding. Sommige modellen IP-camera’s ondersteunen ook Power over Ethernet (PoE), zodat de stroomvoorziening en de datatransmissie via dezelfde kabel plaatsvindt. Het is wel belangrijk dat de gebruikte switch in jouw netwerk PoE ondersteunt.

Bewegingsdetectie

Veel IP-camera’s zijn uitgerust met een bewegingssensor. Bij een verdachte beweging stuurt de camera automatisch een bericht naar de gebruikers. De notifi catie kan bestaan uit een sms-bericht, een e-mail of een pop-up vanuit een mobiele app. Sommige IP-camera’s maken na een beweging automatisch opnamen. Ook de korte periode voordat de verdachte beweging start, zal worden opgenomen. Dat komt omdat zo’n camera eigenlijk altijd fi lmt. Als er niets verdachts gebeurt, wordt het opgenomen materiaal na verloop van tijd automatisch gewist. Is er sprake van een beweging, dan worden ook de activiteiten in seconden of minuten ervoor vastgelegd op een geheugendrager. Het voordeel van deze aanpak is dat je zo kunt zien hoe het incident is ontstaan en dat helpt bij het oplossen van misdrijven.

Vanwege de relatief lage kosten voor opslag van data kiezen veel bedrijven ervoor om 24x7 opnamen te maken en deze ook langere tijd beschikbaar te houden. Na verloop van tijd, vaak gaat het om een periode van 30 dagen, worden de gemaakte opnamen dan automatisch gewist.

Live meekijken in browser of app

Bij veel camera’s kun je via een app of de webbrowser live meekijken met een IP-camera. Bij de meeste camera’s krijg je ook meestal een notifi catie op het moment dat iets verdachts wordt gesignaleerd. Verander wel de wachtwoorden van de accounts die benodigd zijn om live mee te kijken met IP-camera’s. Veel gebruikers maken de fout om de standaard wachtwoorden van de IP-camera’s te gebruiken. Niet doen! Op het internet circuleren lijsten met deze standaardwachtwoorden. Op speciale websites zijn soms wel honderden live-feeds van IP-camera’s te bekijken. Je wilt toch niet dat vreemden via dubieuze websites kunnen meegluren naar het reilen en zeilen van jouw bedrijf?

Nachtzicht

Ook in het donker kunnen IP-camera’s hun dienst bewijzen. Sommige modellen zijn voorzien van een passieve infrarood sensor (PIR). Dit zijn leds rondom de camera die gevoelig zijn voor warmte. Op het moment dat mensen of dieren een ruimte betreden, kan de IP-camera met behulp van de infraroodsensoren opnamen maken. Er bestaan ook camera’s met twee cameralenzen: een lens voor overdag en een lens voor ’s nachts. Via een dag- en nachtsensor kan de camera automatisch switchen tussen de beide lenzen. Vanzelfsprekend is het ’s nachts lastiger voor een IP-camera om beelden vast te leggen dan overdag. Daarom wordt het nachtzicht altijd uitgedrukt in een aantal meters.

Goede plaatsing

Een goede positionering van de IP-camera’s is ook belangrijk. Het doel is om met zo weinig mogelijk camera’s een zo volledig mogelijk beeld te verkrijgen van de ruimte die je wilt bewaken.

Plaats een camera bij voorkeur in een hoek aan het plafond. Bedenk wel dat er altijd sprake zal zijn van een dode hoek. Zorg ervoor dat deze dode hoek wordt gefilmd door een andere camera. Door vanuit verschillende hoeken te filmen, heb je altijd een volledig overzicht van de ruimte. Maak je gebruik van meerdere camera’s, zorg er dan voor dat ze elkaar ook filmen. Dat is handig in het geval van sabotage. Maakt iemand met fysiek geweld een camera onklaar, dan wordt dit geregistreerd door een ander exemplaar in dezelfde ruimte.

Ook de hoogte van de camera’s is van belang. De camera’s moeten buiten het fysieke bereik van personen worden gemonteerd. In gewoon Nederlands: zorg dat ze op het plafond of aan de bovenkant van de muur worden bevestigd. Heb je een winkel, dan is het verstandig om ook een camera op gezichtshoogte op te hangen. Is er sprake van een overval, dan kun je in elk geval de gezichten van de daders goed vastleggen. Het is ook slim om een IP-camera bij de toegangsdeur op te hangen. Kies er dan voor om twee IP-camera’s te plaatsen die in twee richtingen filmen. Zo kun je zowel arriverende als vertrekkende bezoekers filmen.

Pan, tilt en zoom

IP-camera’s van betere kwaliteit bieden functies voor pan (draaien), tilt (kantelen) en zoom (inzoomen). Met behulp van een app kun je op afstand met behulp van pijltjes op het scherm van je smartphone de positie van de camera veranderen. Dat is handig als er ergens in het beeld een verdachte handeling plaatsvindt en je wilt dat beter in beeld hebben. In sommige gevallen kun je IP-camera zelfs 360 graden rond zijn as laten draaien. Veel IP-camera’s bieden ook mogelijkheden voor inzoomen. Dat inzoomen kan op twee manieren: digitaal en optisch. Bij digitaal inzoomen is er sprake van een vergroting van het beeld op basis van bestaande digitale beeldinformatie. Dat gaat wel ten koste van de kwaliteit: je ziet duidelijk meer ruis en pixels ontstaan. Een optische zoom is beter. Als een optische lens inzoomt op een object in de ruimte, gaat dat niet ten koste van de beeldkwaliteit.

Kwaliteit van beelden

Eigenlijk is het slim om standaard voor de hoogst mogelijke resolutie te gaan. Kies voor een IP-camera die minimaal 1920x1080 beeldlijnen ondersteunt. Zo ben je er altijd zeker van dat de gemaakte videobeelden van goede kwaliteit zijn. Veel IP-camera’s maken gebruik van de h.264- of h.254-videocodec waarmee je beelden in hoge kwaliteit kunt maken. Deze codecs vragen weinig opslagruimte en dat is handig bij digitaal vastleggen van de videobeelden. Met betrekking tot de kwaliteit van de beelden speelt ook de framerate een rol. Hoe hoger het aantal beelden per seconde, hoe vloeiender de videobeelden. Een framerate van 25 beelden per seconde zorgt voor vloeiende beelden. Bij veel IP-camera’s kun je zelf het aantal beelden per seconde instellen. Sommige modellen zijn voorzien van een ingebouwde microfoon, zodat je op afstand kan meeluisteren met wat er gebeurt in de ruimte. Als de IP-camera ook nog een speaker heeft, kun je personen in de ruimte toespreken. In theorie zou je indringers met je eigen stem kunnen verzoeken de ruimte te verlaten.

Kijkhoek

Bij de aanschaf van een IP-camera speelt ook de kijkhoek van de lens een belangrijke rol. Hoe groter de kijkhoek, hoe meer je kunt vastleggen met een individuele camera. Er bestaan zelfs domecamera’s waarbij een groothoeklens achter een glazen kap is geplaatst. Zo’n camera heeft een beeldbereik van 180 graden waarmee een groot gebied is te overzien.

Opslag van beelden

Beelden gemaakt met een IP-camera kun je op verschillende manieren digitaal opslaan: SD-kaart, harde schijf, NAS of cloud. Sommige IP-camera’s zijn voorzien van een ingang voor een geheugenkaart. Een geheugenkaart is gevoelig voor diefstal en sabotage. Een geheugenkaart heeft een eindige capaciteit en raakt in vergelijking met een conventionele harde schijf sneller vol. Als een camera ondersteuning biedt voor een geheugenkaart, stel dan ook vast welke maximale geheugencapaciteit wordt ondersteund. Opslag op een harde schijf of NAS biedt sowieso meer mogelijkheden. De opslagcapaciteit is een stuk groter en een harde schijf of NAS kun je op een veilige plek stationeren, zodat onbevoegden minder snel toegang tot de gemaakte beelden hebben. Bij steeds meer aanbieders van IP-camera’s kun je de gemaakte videobeelden ook in de cloud opslaan. De aanbieders hanteren daarvoor verschillende pakketten. Het werkt met een abonnementsmodel waarbij je per maand een vast bedrag betaalt. Hoe hoger het maandbedrag, hoe meer mogelijkheden en hoe meer uren video je online kunt opslaan. De meeste gebruikers kiezen ervoor om de gemaakte videobeelden minimaal een maand op te slaan. Na een maand worden deze beelden automatisch gewist, tenzij je ervoor kiest om bepaalde videofragmenten te downloaden en apart op te slaan. Het is overigens wel slim om gemaakte opnames wat langer toegankelijk te houden. In het geval van criminaliteit is het slim om de beelden van de dagen voorafgaande aan het incident ook te bekijken. Zie je op de videobeelden verdachte personen die 
je pand in de gaten houden? Dan is het verstandig om deze beelden aan de politie te overhandigen.
 
Als je kiest voor cloudopslag van de videobeelden heeft dat een aantal voordelen. In de eerste plaats staan de videobeelden veilig opgeslagen op de servers van de aanbieder in een beveiligd datacentrum. Onbevoegden hebben geen toegang deze servers. Daarnaast is een datacenter goed beveiligd tegen brand en ze hebben ook de beschikking over noodstroomvoorzieningen. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie