Op zoek naar de juiste cloudmix

Redactie WINMAG Pro
Clouddiensten zijn een onlosmakelijk onderdeel van de hedendaagse bedrijfsvoering. Het komt bijna niet meer voor dat bedrijven slechts één cloudprovider of -omgeving gebruiken: 81 procent gebruikt twee of meer cloudproviders, zo blijkt uit onderzoek van Gartner. Deze multi-cloudmix is voor de meeste bedrijven noodzakelijk omdat applicaties, software, en dataopslag over meerdere omgevingen worden verspreid. Maar het blijkt ook een aanzienlijke beheerlast voor IT-teams. Zo verliezen gebruikers soms het overzicht om meerdere omgevingen te beheren.

Door: Scott Brindamour, Sr Director, Product Innovation, Edge R&D and Platform Enablement bij Lumen Technologies

Om de voordelen van multi-cloud te ervaren, is het voor bedrijven belangrijk om inzicht te krijgen in de gebruikte cloudplatformen. Door op zoek te gaan naar de juiste cloudmix, vereenvoudig je de beheerprocessen. Maar hoe komt het dat multi-cloudbeheer vaak wordt gezien als een last in plaats van een verrijking? Daarvoor zijn verschillende redenen te noemen.

1. Elk platform is anders

Ten eerste heeft elk platform voor- en nadelen. Met vallen en opstaan kwamen bedrijven erachter dat sommige cloudomgevingen bepaalde soorten workloads beter ondersteunen dan andere. Zo kan het zijn dat sommige cloudomgevingen bijvoorbeeld latencyproblemen hebben, zoals vertraagde overdracht van data, afhankelijk van waar de cloudservers zich bevinden. Gunstige voorwaarden of goedkopere opties kunnen ook een rol hebben gespeeld bij het selecteren van een cloudservice. Deze variaties zijn van invloed op de initiële keuze voor een platform, maar spelen ook een rol bij het overstappen naar een ander platform met betere opties. Bedrijven willen de vrijheid hebben om op basis van zakelijke behoeften veranderingen door te voeren, maar hierdoor wordt het niet gemakkelijk om voortdurend de veranderende mogelijkheden van verschillende platforms in de gaten te houden.

2. Eenduidig overzicht mist

Ten tweede hebben gebruikers bij multi-cloudbeheer geen eenduidig overzicht om meerdere omgevingen te beheren. Zonder een zogenaamde abstractielaag is het moeilijk om beheerprocessen tussen omgevingen te vereenvoudigen. Een abstractielaag maakt ingewikkelde zaken eenvoudig door de details van een implementatie te verbergen achter een meer gebruikersvriendelijke en gemakkelijk te begrijpen interface. Door de bouwstenen en componenten van het volledige systeem te tonen, helpt deze laag ook om een volledig beeld te geven van de beschikbare systemen.

3. Softwareportabiliteit is een pijnpunt

Naast het gebrek aan eenduidig overzicht, is portabiliteit, de herbruikbaarheid van software bij het veranderen van omgeving, ook een pijnpunt binnen multi-cloudbeheer. De mogelijkheid om workloads eenvoudig te verplaatsen tussen concurrerende cloud-platforms blijkt meer een streven dan een realiteit, waar vaak onverwachte kosten mee gepaard gaan. Het waarborgen van de samenwerking tussen programma’s en software wordt vaak gezien als een uitdaging.

Multi-cloud eenvoudig leren beheren, is uiteindelijk noodzakelijk om applicaties, software, en dataopslag over meerdere omgevingen te verspreiden. Een deel van de oplossing kan zijn om elke workload te beheren, ongeacht waar deze zich bevindt, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er geen tekortkomingen zijn in het beveiligings- of toegangsbeleid.

Eenvoudig multi-cloudbeheer

Bedrijven hebben oplossingen voor eenvoudig multi-cloudbeheer nodig om hun clouduitgaven- en gebruik goed af te stemmen en te automatiseren. Ze moeten dus op zoek naar de beste cloudmix voor hun workloads en deze regelmatig evalueren om te kijken of deze nog bij hen past. De meest succesvolle opties voor multi-cloudbeheer bieden volledige zichtbaarheid in de bedrijfsomgeving, zodat een bedrijf schommelingen in het gebruik, kosten, trends en kansen kan volgen om zo het gebruik van diensten te optimaliseren.

De combinatie van diensten onder de paraplu van een mutli-cloudbeheertool helpt de last van multi-cloudmix te verlichten door het eenvoudiger te maken om kosten te beheren, werkdruk naar verschillende platforms te porteren en abstractielagen te gebruiken om het volledige cloudplatform en gebruikspatronen beter te visualiseren.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie