Organisaties bereiden IT-landschap voor op migratie naar de cloud

Redactie WINMAG Pro

De wijze waarop organisaties hun IT-landschap vormgeven wijzigt. Steeds meer bedrijven en non-profit organisaties kiezen voor een migratie naar de cloud; toekomstbestendig en kostenefficiënt. Zo’n cloud migratie kan heel wat voeten in de aarde hebben voor partijen die momenteel nog grotendeels vanaf een eigen of gehuurd serverpark werken. Advies van een externe, gespecialiseerde partij is wenselijk bij de implementatie van een cloud-first strategie. 
 

Vaak omvat de overgang van een on-premise IT-landschap naar een cloud-first strategie meer dan uitsluitend het migreren van applicaties naar een cloud-omgeving. Denk bijvoorbeeld ook na over de governance. Governance IT helpt organisaties zicht te krijgen op IT-investeringen die zij doen. Op basis van deze inzichten wordt het mogelijk te zorgen voor een effectievere aanpak om kosten en risico’s te beheersen. 

Aan de slag met een migratie op basis van best-practices 

Organisaties die kiezen voor de overstap naar een cloud-first strategie zijn daarin vaak niet volledig vernieuwend; tal van organisaties gingen hen al voor. Het maakt het voor bedrijven en non-profit partijen interessant om te kijken naar de best-practices van anderen. Een externe partij kan hen hierbij helpen door op basis van een best-practice raamwerk van start te gaan met de implementatie, het inrichten van de governance rond het IT-landschap en het vormgeven van het beheer op de nieuwe omgeving. Werken met een best-practice raamwerk helpt partijen niet alleen risico’s en kosten te beheersen, maar ook te zorgen voor een optimale ROI op IT-investeringen. 

Privacy en security steeds belangrijker 

Bij een cloud-first strategie is het voor organisaties cruciaal rekening te houden met aspecten als privacy en security. Denk aan de wet- en regelgeving vastgelegd in de AVG en GDPR. Door gegevens van klanten en medewerkers op te slaan in een cloud-omgeving verandert de manier waarop naar deze wet- en regelgeving gekeken moet worden door bedrijven. Door je als organisatie goed te laten informeren over hetgeen dit betekent voor de migratie van jouw organisatie worden onnodige grote risico’s op het gebied van privacy en security voorkomen.

Cloud-first strategie past bij hybride werken 

De keuze van organisaties om te gaan voor een cloud-first strategie past goed bij het nieuwe hybride werken wat tegenwoordig door het gros van de werkgevers wordt aangehangen. Een cloud-first strategie maakt het makkelijker om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Steeds meer werknemers werken tenminste twee of drie dagen vanuit huis. Ook het werken vanuit een café of bijvoorbeeld vanaf een bestemming in het buitenland wint aan populariteit. 

 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie