Overheid hackte WhatsApp om criminelen af te luisteren

Jonas Bloemen
WhatsApp heeft de afgelopen tijd last gehad van een grootschalige hack. De berichtendienst heeft het lek inmiddels gedicht.

LEES OOK: Veilig op het internet: waarom wij onze privacy niet belangrijk vinden

Het lek in Whatsapp zorgde ervoor dat gebruikers afgeluisterd konden worden zonder dat ze daarvan op de hoogte waren. Het bleek mogelijk om software te plaatsen op een telefoon door gebeld te worden via Whatsapp-bellen. Ook wanneer het gesprek niet aangenomen werd was het mogelijk om de hack te plaatsen. 

Whatsapp spionage

De afluistersoftware werd gebruikt om te spioneren. Volgens Financial Times is die software ontwikkeld door NSO Group. Het Israëlische bedrijf verkoopt haar spionagesoftware aan overheden waardoor er ook direct een link gelegd wordt met betrokkenheid van de overheid. Gespeculeerd wordt dat zij de software hebben gebruikt om terroristen en criminelen af te luisteren. 

De spyware, zoals de software heet, mag van de NSO Group alleen ingezet worden in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Afgelopen week werd een Britse advocaat gehackt via Whatsapp, iets wat in strijd is met het beleid van het Israëlische bedrijf. De producten van NSO zijn vaker in verband gebracht met misbruik door de overheden van Mexico en Saoedi-Arabië, onder meer rond de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

WhatsApp heeft nu een update beschikbaar gesteld om het lek weg te halen. Ook NSO Group onderneemt stappen. Het gaat uitzoeken waar het mis is gegaan dat de software misbruikt is.