Overleef de hitte met deze tips en apps

Redactie WINMAG Pro
Het is vandaag weer volop zomer en dat betekent: weinig concentratie, minder presteren en minder gehaalde deadlines. Bedrijfsarts Milena Lucic van DEKRA geeft je tien tips om de hitte te doorstaan. Als extra voegen we een aantal apps toe die je extra ondersteunen.

1. Drink voldoende

Dit advies staat met stip op nummer 1. Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden. Goede dorstlessers zijn koel, maar niet te koud, mineraalwater of bijvoorbeeld appelsap. En met deze app gaat dat zeker lukken.

2. Eet lichte maaltijden

Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.

3. Luchten en verduisteren

Probeer ’s ochtends voor de ergste hitte het kantoor goed door te luchten, om vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren. Op deze manier blijft de ergste hitte buiten de deur.

4. Creëer koele lucht

Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor je je fitter voelt.  Pas echter op en richt de ventilator niet direct op het lichaam, anders krijg je snel een stijve nek of geïrriteerde ogen.

5. Sta vroeg op

Wanneer je vroeg op staat kun je al zo veel mogelijk werkzaamheden doen tijdens de koelere ochtenduren. Tijdens de ergste warmte midden op de dag ontstaat er zo tijd voor een kleine siësta, waarna in de avonduren weer langer doorgewerkt kan worden. Met behulp van apps die je slaappatroon analyseren word je gemakkelijker wakker.

6. Zorg voor verkoeling

Een vochtige handdoek in de nek of koud water over je onderarmen laten stromen, kan al een wereld van verschil zijn. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar biedt wel meteen, en op een eenvoudige manier, verkoeling.

7. Blijf bewegen

Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief. Deze app herinnert je eraan om niet te lang te blijven zitten.

8. Schakel warmtebronnen uit

Lampen, kopieerapparaten, printers en computers geven veel warmte af. Om die te verminderen kunnen medewerkers apparaten die niet continu gebruikt worden het beste uitschakelen. 

9. Pas de dresscode aan

Zeker op de dagen waarop je geen afspraak hebt, is het aan te raden om niet in pak gekleed te komen. Indien formele kleding gewenst is, probeer dan kleding aan te trekken die uit dunnere stoffen bestaat en trek minder laagjes aan.

10. Blijf relaxed

Stress op de werkvloer is een normaal verschijnsel. Juist tijdens warme dagen is het extra belangrijk om tijdens stressvolle momenten rustig te blijven. Een verhitte situatie kun je tijdens een hittegolf niet gebruiken.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie