Overtreding AVG beboet met € 20 miljoen

Geert van der Klugt
De AP kondigt een wijziging in zijn boetebeleid aan. Overtreding van de AVG gaat per 14 maart gepaard met een maximale boete van €20.000.000. Juist ja, zeven nullen, mits het bedrijf zich schuldig maakt aan overtreding van de beginselen of grondslagen van de AVG.

Overtreding AVG

Let wel, een boete van dit formaat is uitsluitend weggelegd voor partijen met voldoende financiële daadkracht. Waar sommeringen voorheen voorkwamen bij overtreding van eerdere privacywetgeving, heeft de AP zijn boeteopbouw gereorganiseerd om aan te sluiten bij zijn nieuwe regels. Deze reorganisatie heeft overigens invloed op elk bedrijf dat zich schuldig maakt aan overtreding.

LEES OOK: De AVG viert haar eerste verjaardag

Zo zijn overtredingen op basis van zwaarte in drie of vier boetecategorieën ingedeeld. Aan deze categorieën zijn oplopende geldboetes verbonden. De categorieën zijn gekoppeld aan een minimum- en maximumbedrag; uiteindelijke sommering verschilt nog altijd per partij. D

De maximumbedragen geven een realistisch beeld van mogelijke financiële gevolgen, mocht een bedrijf de wetgeving tegengaan. Valt een overtreding bijvoorbeeld onder Categorie I, bedoeld voor lichtere overtredingen, dan kan de boete tot € 200.000,- oplopen. Geen kleingeld.

De AP handhaaft de AVG binnenkort een jaar. Over zijn gevolgen tot nu toe lees je meer in de aanstaande editie van magazine WINMAG Pro. De vernieuwde boetestructuur vind je hier.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert