PC-optimalisatie: kom af van je vertraagde computer

Jordi Smit
Een vertraagde computer: we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden voor de oplossing. Gebruik software voor PC-optimalisatie, bijvoorbeeld één van de onderstaande oplossingen van Techradar.

LEES OOK: Is Voice Search de nieuwe norm voor online marketing optimalisatie?

1. Iolo System Mechanic

Iolo System Mechanic verwijdert ongewenste bestanden en apps, blokkeert bloatware en ongewenste auto-run-instellingen. Het programma wist bovendien RAM en verschillende logs, browsergeschiedenis en caches. Het proces maakt niet alleen belangrijke systeembronnen vrij, het elimineert eveneens sporen van je browse-activiteit om je privacy te beschermen.

2. IObit Advanced SystemCare

IObit Advanced SystemCare heeft twee vormen: een gratis editie-versie die de basisreiniging van het huis omvat, en een Pro-versie die internet-snelheidsverhogende, realtime optimalisatie, privacybescherming, grondige registerreiniging en 24/7 technische ondersteuning toevoegt. De licensie voor een jaar en heeft betrekking op drie pc's. Zoals de meeste gratis software voor pc-optimalisatie, ruimt het bestanden en mappen op die je niet nodig hebt, pakt het Windows-register op en corrigeert het fouten op je harde schijf - allemaal via een eenvoudig, glad dashboard.

3. Piriform CCleaner

Piriform CCleaner bestaat al een behoorlijk lange tijd, en een deel van de reden is dat het de onderdelen van je pc opruimt die veel andere gratis systeemoptimalisatietools niet kunnen. Er is een betaalde versie van de optimalisatietoolkit die real-timebeveiliging en opschoningsroosters toevoegt, maar de gratis versie van CCleaner behandelt de belangrijke onderwerpen zoals het verwijderen van tijdelijke bestanden, het verwijderen van browsercaches, het verwijderen van ongewenste cookies terwijl de nuttige bestanden worden bewaard.

4. Ashampoo WinOptimizer 2018

Het grootste argument om Ashampoo WinOptimizer 2018 aan te schaffen is de flexibiliteit: je kunt met één klik naar ongewenste bestanden, gebroken registervermeldingen en browsercookies scannen en ze allemaal wissen. Je kunt ook dieper gaan in je resultaten door op 'details' te klikken. In tegenstelling tot sommige tools voor pc-optimalisatie, geeft Ashampoo WinOptimizer je namelijk een volledige beschrijving van elk probleem dat wordt geïdentificeerd. WinOptimizer bevat ook een reeks 'modules' voor routineonderhoudstaken, zoals het defragmenteren van harde schijven en het optimaliseren van opstartprocessen.

5. Razer Cortex: Game Booster

Wanneer je systeemproblemen hebt bij het spelen van games, dan is Razer Cortex: Game Booster misschien wel dé oplossing. Deze gratis pc-optimalisatiesoftware schort onnodige systeemprocessen op, ruimt geheugen op en defragmenteert je systeem om de best mogelijke spelprestaties te krijgen. Het programma is beschikbaar voor Windows 7, 8 en 10.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi