Plant-e spant zaak aan bij Europese octrooirechtbank UPC

Redactie WINMAG Pro

Vandaag heeft Plant-e, een spin-off van Wageningen University gespecialiseerd in de ontwikkeling van biobrandstofcellen op basis van levende planten, aangekondigd dat het een inbreukactie is gestart bij het nieuwe Unified Patent Court (UPC) tegen het Spaanse bedrijf Bioo (Arkyne Technologies s.l.) wegens schending van haar octrooirechten in Europa.

Plant-e

Het is de eerste inbreukzaak die bij de Nederlandse (Haagse) afdeling van het UPC is aangebracht. De zaak laat zien dat het UPC er niet alleen is voor grote bedrijven, maar ook SME’s.

Het octrooi van Plant-e ziet op het generen van elektriciteit genereert met behulp van levende planten voor verlichting en sensoren. De technologie werd ontwikkeld bij de vakgroep milieutechnologie van de Wageningen University en werd door Plant-e gekocht om naar de markt te brengen. Plant-e levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan een duurzamere en groenere wereld. Het Europese octrooi van Plant-e is toegekend en geldig in meerdere Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, België het Verenigd Koninkrijk en Italië.

"We hebben onvermoeibaar gewerkt om een technologie te ontwikkelen die niet alleen duurzaam, maar ook innovatief is", zegt Marjolein Helder, CEO van Plant-e. "Ons octrooi beschermt dit werk, en we zullen ons inzetten om onze rechten te verdedigen."

Plant-e heeft daarbij de hulp ingeroepen van Simmons & Simmons. Ondanks meerdere waarschuwingen van Plant-e’s advocaat aan het adres van Bioo, een concurrent gevestigd in Spanje, heeft Bioo besloten de door Plant-e geoctrooieerde technologie te blijven  gebruiken. Deze voortdurende inbreuk heeft Plant-e er nu toe gedwongen juridische stappen te ondernemen. Simmons & Simmons heeft namens Plant-e een inbreukactie aanhangig gemaakt bij de Nederlandse afdeling van het nieuwe UPC. Met het indienen van de inbreukactie bij het UPC, streeft Plant-e ernaar om haar intellectuele eigendomsrechten te handhaven en toekomstige inbreuken te voorkomen.

"Het respecteren van intellectueel eigendom is cruciaal voor innovatie en vooruitgang," voegt Marjolein Helder toe. "We vinden het belangrijk dat kennis die aan Nederlandse universiteiten ontwikkeld is, wordt gevaloriseerd. Octrooirechten zijn daar bij cruciaal. We zijn dan ook vastbesloten om ons te verzetten tegen elke inbreuk op onze octrooirechten. We zijn ervan overtuigd dat het UPC onze zaak rechtvaardig zal beoordelen." Oscar Lamme van Simmons & Simmons voegt daaraan toe: “Het UPC is bij uitstek geschikt om dit soort Europa brede geschillen efficiënt en effectief aan te kaarten.”

De zaak laat zien dat het UPC er niet alleen is voor grote ondernemingen, maar ook voor SME’s zoals Plant-e. Voorheen had Plant-e zich alleen een procedure kunnen veroorloven bij één nationale rechtbank, waarbij de zaak zich ook zou hebben beperkt tot dat ene land. Het UPC, daarentegen, biedt de mogelijkheid om een Europees octrooi voor alle landen waar het geldig is, in één actie te handhaven tegen de kosten die vergelijkbaar zijn met één nationale procedure. Daarbij belooft het UPC ook nog eens net zo snel met een uitspraak te komen als de snelste nationale rechtbanken van Europa.

Het in Renkum gevestigde Plant-e blijft ondertussen vastberaden in haar missie om bij te dragen aan een duurzamere en groenere wereld door middel van haar revolutionaire biobrandstofcel-technologie.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie