Politie kan dankzij vingerafdrukscanner iPhone 5S verdachten dwingen telefoon te unlocken

Redactie WINMAG Pro
De vingerafdrukscanner op de aangekondigde iPhone 5S heeft het nodige stof doen opwaaien. De politie kan in Nederland je dwingen je telefoon te unlocken met je vingerafdruk. Met een code is dat niet mogelijk.

Verdachten hoeven op dit moment in Nederland hun wachtwoord niet af te geven om bijvoorbeeld informatie te ontsleutelen. Dat komt omdat hier het op zwijgrecht gebaseerde 'nemo tenetur'-beginsel geldt. Dit rechtsbegrip houdt in dat je niet gedwongen kunt worden om bewijs te leveren tegen jezelf. Dat is echter gebaseerd op dat wat je weet (een pincode), maar niet op wie je bent (een vingerafdruk), zo constateert Marcia Hoffmann in Wired. Verdachten zouden dit kunnen omzeilen door hun telefoon te herstarten, zodat ze alsnog een pincode (van de simkaart) moeten invoeren.

In Nederland ligt momenteel een wetsvoorstel van minister Opstelten om het hele nemo tenetur-beginsel te herzien; verdachten zouden volgens hem wel gedwongen moeten kunnen worden om in een justitieel onderzoek hun wachtwoord af te staan.

De iPhone 5S maakt al sinds de lancering het nodige los. Zo bestaat de angst dat Apple de vingerafdrukken zou opslaan in een cloud, waar het in theorie in verkeerde handen zou kunnen vallen. Apple maakte bekend dat vingerafdrukken alleen op een chip in de telefoon wordt opgeslagen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie