Presenteren, collaboreren en creëren: hands-on met de D5510 van Ricoh

Redactie WINMAG Pro
Digitale whiteboards zijn er al even, maar de technologie lijkt nu vergevorderd genoeg dat ze daadwerkelijk het verschil kunnen maken op de werkplek. Wij brachten een bezoek aan Ricoh voor een demonstratie van hun whiteboard-oplossing, de D5510.

De D5510 ziet eruit als een 'normaal' whiteboard met netwerkondersteuning. Het is een stevig gebouwd apparaat waarvan de display is voorzien van beveiligingsglas met een coating tegen reflectie. Het whiteboard heeft een display van 55-inch met een lcd-scherm die een maximum resolutie kent van 1920 bij 1080. Wat inputs betreft is het device goed voorzien, met twee vgapoorten, een DisplayPort, twee hdmi-poorten (waarvan één hdcp-poort) en zowel twee usb 2.0- als twee usb 3.0-poorten. Verder vind je natuurlijk een lan-poort op het whiteboard, evenals een dvi-uitgang en plek om speakers aan te sluiten. Genoeg aansluitingen voor elke organisatie om met het whiteboard uit de voeten te kunnen dus.

Meer dan presenteren

Over het algemeen wordt een whiteboard gebruikt om te presenteren en dat is bij de D5510 natuurlijk niet anders. Dat kan bijvoorbeeld via input van een externe laptop of usb, maar ook via het netwerk. Via een intranetlus kunnen er tot acht whiteboards met elkaar verbonden worden. Hier bovenop kunnen nog eens twintig computer- of tabletgebruikers de presentatie bijwonen. Op het eerste gezicht komt dat over als een presentatie op afstand, maar we hebben het natuurlijk over een interactief whiteboard. Het apparaat wordt geleverd met een lichtpen die aangestuurd wordt via lichtsensoren die zich in de hoek bevinden. Met deze pen kunnen direct op een getoonde presentatie aantekeningen gemaakt worden via alle aangesloten whiteboards. Dit opent natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk om concepten te verduidelijken door de persoon die presenteert, maar ook om met elkaar samen aan een presentatie te werken. Om die samenwerking te vergemakkelijken ondersteunt het whiteboard ook videoconferencing via een picture-in-picture-modus.

Het bedienen van het whiteboard gaat via een opgeruimde interface. Je vindt er iconen om gemaakte tekst en lijnen van de juiste dikte en kleur te voorzien, iconen die je via drag-and-drop in de presentatie kan laten vallen om snel vormen als vierkanten, cirkels, pijlen en dergelijke te maken en iconen om snel van presentatieblad te wisselen. Een interessante feature is de mogelijkheid om een presentatie vast te leggen in pdf-formaat. Zo kun je dus lekker brainstormen via het whiteboard en alle gemaakte annotaties opslaan per presentatieblad. De ingebouwde software maakt gebruik van sterke ocr waarmee handgeschreven tekst razendsnel omgezet kan worden in doorzoekbare tekst. Hiermee is het dus niet enkel een goed presentatiemiddel, maar ook erg geschikt om tijdens vergaderingen ideeën vast te leggen of om te gebruiken tijdens brainstormsessies.

Veiligheid

Een beetje organisatie heeft – terecht - veiligheid hoog in het vaandel staan. Ricoh heeft daarvoor enkele handige opties ingebouwd. Zo kun je presentaties een pincode meegeven waardoor enkel diegenen op het bedrijfsnetwerk met die pincode in kunnen loggen op de presentatie. Niet alleen dat, wanneer je klaar bent met de presentatie kun je deze geheel of gedeeltelijk direct converteren naar een beveiligde pdf en daarna direct e-mailen naar de participanten. Ook kun je ervoor kiezen om je presentatie automatisch te laten verwijderen van het opslagmedium, zoals een usbdrive, netwerkopslag of het whiteboard zelf, wanneer je het apparaat uitzet. Zo ben je er zeker van dat de informatie van het whiteboard enkel bij diegenen terecht komt waar het terecht moet komen.

Meer weten over de D5510 van Ricoh? Bezoek dan de officiële productpagina.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie