President Trump houdt overname Qualcomm door Broadcom tegen

Peter Güldenpfennig
Eind vorig jaar werd bekend dat het Chinese Broadcom het Amerikaanse Qualcomm wil overnemen. Het zou de grootste overname in de tech-industrie moeten worden, maar President Trump heeft de overname een halt toegeroepen.

Via een Executive Order heeft Trump de overname onmogelijk gemaakt. De reden zou de grip zijn die China mogelijk krijgt op de 5G-standaard met de overname. Immers, slechts twee andere bedrijven kunnen direct de competitie aan met Quacomm in het breed leveren van de benodigde netwerkapparatuur in (mobiele) devices. Een is Samsung met hun Exynos-SoC’s en de ander is Apple die hun eigen SoC’s maken. Bovendien zou de overname Qualcomm effectief een Chinees bedrijf maken, wat niet in lijn is met hoe President Trump graag Amerikaanse bedrijven aan zich wil binden.

Broadcom als grote speler

De overname van Qualcomm door Broadcom zou betekenen dat Broadcom zich direct torpedeert tot een van de grootste SoC’s-fabrikanten ter wereld. Uiteraard krijgt het bedrijf, en daarmee China, een stevige greep op de ontwikkeling van 5G en andere netwerkstandaarden als hofleverancier van netwerkapparatuur van veelgebruikte mobiele devices.

Overname Qualcomm tot halt geroepen

Qualcomm zelf zou al niet blij zijn met de overname, waar 117 miljard dollar mee gemoeid was. Volgens Bloomberg schat Broadcom de waarde van Qualcomm veel te laag in. Desalniettemin zou de overname de grootste in de tech-industrie tot nu toe zijn.

Broadcom heeft ook al gereageerd op de Executive Order, met slechts twee zinnen: ‘Broadcom bekijkt de Order. Broadcom is het er sterk mee oneens dat de acquisitie van Qualcomm zou leiden tot zorgen omtrent nationale veiligheid’. Om zaken nog ingewikkelder te maken zou Intel weer interesse hebben om Broadcom over te nemen. To be continued dus.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter