HP in ISS

Printen in space? De HP ENVY printers doen het!

Bart Remmers
Printen in de ruimte? Dat is geen science fiction meer. HP heeft zijn HP ENVY printers aangepast zodat NASA deze kan gebruiken in het International Space Station (ISS).

De HP ENVY Zero-Gravity printers zijn speciaal ontwikkeld om in een zwaartekracht-vrije omgeving te printen en zullen naar verwachting in februari 2018 naar het ISS gestuurd worden, aan boord van de Space-X 14 raket.

Het functioneren in gewichtloze toestand bleek de grootste uitdaging te vormen vanwege de unieke aard van deze eis. Met behulp van creatieve ontwikkeling en het gebruik van speciale materialen en 3D-geprinte onderdelen is het HP met de ENVY Zero-Gravity printer gelukt aan de eisen te voldoen.

Speciale vereisten

De HP ENVY Zero-Gravity printers zijn grotendeels hetzelfde als het reguliere model. Er zijn echter een aantal aanpassingen gedaan om te voldoen aan de specifieke eisen van NASA. Om veilig te kunnen printen in het ISS, vereist de NASA onder andere papiermanagement in gewichtloze toestand, brandvertragende kunststoffen en draadloze en bekabelde connectiviteit.

In 2016 begon NASA met het lanceren van HP ZBook Workstations naar het ISS. Circa 120 ZBooks worden ingezet voor de dagelijkse uitvoering van missies en onderzoeken. 

In 2017 selecteerde NASA de HP OfficeJet 5740 printer als de 'next generation printer' die de aanwezige printers aan boord van het ISS gaan vervangen. Als antwoord op deze nominatie ontwikkelde HP een aangepaste HP ENVY Zero-Gravity printer voor gebruik in het ISS.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart