Private of Public? De ‘strijd’ tussen de Clouds is nog niet beslecht

Joël van Vugt
Het is de eerste vraag waar veel CEO`s tegenaan lopen als ze zich verdiepen in werken via de Cloud. Wat is er beter voor mijn bedrijf: de Public of de Private Cloud. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen en dat zijn wellicht niet de punten waar je direct aan denkt.

Public Cloud

Eerst maar eens de Public Cloud. Dat is de meest bekende vorm. Hierin betaal je voor licenties om gebruik te maken van zogenaamde standaard apps die open worden aangeboden door tal van grote en kleine partijen. De meest bekende is ongetwijfeld Microsoft Office 365. Maar er zijn ook Public apps voor CRM, boekhouding, logistiek, specifieke administratieve zaken enzovoorts. Het voordeel hiervan is dat je er makkelijk op kan meespringen, dat de ontwikkeling volledig voor je wordt verzorgt en dat je er ook weer makkelijk vanaf kan als het je niet bevalt. Bovendien is het relatief makkelijk om de kosten in de hand te houden omdat je iedere maand een duidelijk financieel overzicht hebt van wat je kwijt bent, zonder rekening te hoeven houden met aftrekposten en toekomstige investeringen. Tenminste, niet in je software.

Private Cloud

In de Private Cloud doe je eigenlijk hetzelfde. Alleen is dit geen gedeelde omgeving, waarbij jouw gegevens verspreid zijn over alle servers van je app-aanbieders. In de Private Cloud maak je gebruik van één enkele server, waar al jouw gegevens staan opgeslagen. In veel gevallen bouw je de cloud vanuit scratch tot een precies op jouw bedrijf afgestemde werkplek. Daarbij kun je ook gewoon gebruik maken van programmatuur die je al tot je beschikking hebt.

Het voordeel van de Private Cloud is vooral centralisatie. Doordat alle gegevens bij elkaar staan geparkeerd is het makkelijk om gegevens aan elkaar te koppelen en te automatiseren. Bovendien kun je bij een eigen database ook gebruik maken van Thin Clients. Dit zijn computer die niet beschikken over eigen rekenkracht maar werken vanaf de server. Zeker voor grotere bedrijven kan dit een behoorlijke kostenbesparing opleveren.

Beheerproblemen

Je zou zeggen dat een Private Cloud een stuk duurder is dan een Public Cloud. Dat hoeft niet zo te zijn. Het ligt er vooral aan hoe streng en serieus je jouw beheer en veiligheid wilt nemen. Daarbij is Microsoft Office 365 een goed voorbeeld. Er zijn maar weinig mensen die Word of Excel alleen in de cloud gebruiken. De meeste gebruikers zijn gehecht aan hun offline werkomgeving en bewaren de bestanden gewoontegetrouw op hun harde schijf. Vervolgens zal de beheerder een manier moeten vinden om dit te synchroniseren en alles alsnog centraal op te slaan. Anders is het geen echte cloud. Daar komt bij dat ‘losse’ bestanden op een eigen laptop een mogelijk veiligheidsrisico vormen. Gaat het hier om bedrijfsgevoelige gegevens? Of juist om privacygevoelige gegevens? Één gestolen of verloren laptop en je hebt al een privacylek dat je vervolgens moet melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

LEES OOK: Dit zijn de grootste datacenters ter wereld

Conclusie

Kort gezegd zijn de beheerkosten bij een Public cloud vaak hoger dan je zou denken. Een Private cloud biedt meer mogelijkheden tot controle en centralisatie. Denk dus goed na voordat je een keuze maakt tussen Public of Private. De gevolgen reiken vaak verder dan je zou denken.

Joëlvan Vugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJoël