Proofpoint breidt aanbod Information Protection uit met Cross-Channel DLP-mogelijkheden die inspelen op nieuwe generatieve AI-realiteit voor organisaties

Redactie WINMAG Pro

Proofpoint Inc., een toonaangevend bedrijf op het gebied van cybersecurity en compliance, en erkend in het 2024 Gartner® Peer Insights™ Voice of the Customer voor Data Loss Prevention-rapport als Customers' Choice, kondigt vandaag de algemene beschikbaarheid aan van Data Loss Prevention (DLP) Transform, inclusief GenAI-use cases.  

Vandaag de dag worstelen bedrijven met de beperkingen van legacy DLP-oplossingen die gefragmenteerd zijn over kanalen en niet zijn ontworpen voor het aanpakken van de meest problematische use cases van het moment. Denk aan insiderrisico’s, het beschermen van cloudgegevens en het controleren van het aanvaardbare gebruik van GenAI-tools, zoals copilots en chatbots. Uit een recent onderzoek van Proofpoint blijkt dat 70% van de securityprofessionals zichtbaarheid in gevoelige data, gebruikersgedrag en externe dreigingen als belangrijkste vaardigheden voor hun DLP-programma ziet.  

In tegenstelling tot legacy-oplossingen die gelimiteerd zijn tot de-classificatie of puntoplossingen die zich beperken tot één kanaal, werkt Proofpoint Information Protection in alle belangrijke kanalen: e-mail, cloud, endpoint en web. De oplossing gebruikt drie kritische analytische mogelijkheden, zoals gebruikersgedrag, AI-ondersteunende dataclassificatie en dreigingscontext.  

Dit stelt meer dan 6.000 organisaties, waaronder meer dan de helft van de Fortune 100, in staat om alle drie de belangrijkste soorten risico’s op dataverlies te beperken: nalatige gebruikersfouten, exfiltratie door dreigingsactoren en diefstal door kwaadwillende insiders. DLP Transform brengt – in één economisch aantrekkelijk pakket – een cloud-native architectuur samen die gebruikersgedrag en inzicht in content analyseert om snel datarisico’s over kanalen heen te beoordelen en er bescherming tegen te bieden. Het in staat stellen van organisaties om hun DLP-point oplossingen, tools voor risico’s van insiders en hun cloud DLP of CASB te consolideren in één architectuur, agent en interface is cruciaal. Daarnaast is het toevoegen van mogelijkheden en channel-dekking naarmate hun programma’s voor dataverlies en risico’s van insiders zich ontwikkelen, belangrijk.  

Verantwoordelijk GenAI-gebruik realistisch maken voor organisaties 

De onzekerheid die gepaard gaat met de explosie van GenAI-tools geeft de consolidatie van DLP-tools een nieuwe urgentie. Het verlies van data aan één partij is al erg genoeg. Maar gezien de neiging van GenAI-tools om hun modellen te trainen op door gebruikers ingediende data en hun drang tot het vrijgeven van gevoelige informatie via prompt engineering, zorgt dat het lekken van gevoelige data naar een GenAI-tool gelijkstaat aan het openbaar maken ervan.  

Ter voorkoming van het schenden van privacy- en bedrijfsschendingen en om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke informatie en klantgegevens niet worden geüpload naar GenAI-tools en chatbots, hebben veel organisaties beleidsregels voor aanvaardbaar GenAI-gebruik. Dergelijke regels zijn alleen bijna niet te implementeren zonder inzicht in de inhoud en het gedrag van medewerkers. Proofpoint DLP Transform stelt organisaties in staat tot het afdwingen van deze beleidsregels voor alle kanalen door interacties met GenAI-tools toe te staan en te verbieden op basis van gebruikersgedrag, inhoud en de afkomst van data.  

In tegensteling tot botte tools zoals legacy DLP-oplossingen of webfiltering die het gebruik van GenAI-toepassingen volledig blokkeert, kan Proofpoint interacties chirurgisch toestaan en weigeren op basis van het gedrag van medewerkers en de content die wordt ingevoerd. Incidenten zoals het uploaden van broncode-bestanden of het plakken van intellectueel eigendom van het bedrijf kunnen worden gedetecteerd, geblokkeerd en van een waarschuwing worden voorzien. Daarnaast kunnen eindgebruikers worden herinnerd aan het bedrijfsbeleid voor acceptabel gebruik om het bewustzijn en de naleving van het beleid te versterken.  

Proofpoint breidt DLP Transform uit met een browser gebaseerde extensie voor content die getypt is in Generatieve AI-tools zoals OpenAI ChatGPT en Google Gemini die naar verwachting eind Q2-2024 beschikbaar is.  

“Met weinig transparantie over hoe ingediende data worden opgeslagen en gebruikt en nog minder duidelijkheid over hoe ze kunnen worden verwijderd of gewist als ze per ongeluk worden verzonden, vormen GenAI-systemen een riskante, nieuwe bron dat voor datalekken zorgt”, zegt Mayank Choudhary, Executive Vice President en General Manager, Information Protection Group bij Proofpoint. “Terwijl sommige organisaties het gebruik van Generatieve AI-sites volledig verbieden, erkennen anderen de productiviteitsvoordelen die ze bieden en zoeken controle rond het gebruik van GenAI-tools. Het gaat om de eeuwenoude spanning tussen het bieden van productiviteitstools aan eindgebruikers en het waarborgen van de security van de organisatie. Proofpoint DLP Transform brengt deze twee werelden samen door middel van een eenvoudig implementeerbaar en managebare oplossing.” 

Vertrouwd door 's werelds meest securitybewuste organisaties  

Vandaag de dag vertrouwt 50% van de Fortune 100 op Proofpoint als hun favoriete DLP-partner. Proofpoint werd onlangs erkend als een 2024 Gartner® Peer Insights™ Customers' Choice voor Data Loss Prevention - de enige leverancier in het kwadrant rechtsboven “Customers' Choice”.    

  Proofpoint kondigde onlangs de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive Email DLP om automatisch onbedoeld en opzettelijk dataverlies via e-mail te detecteren en te voorkomen. Door de toonaangevende technologie en intelligentie van Proofpoint op het gebied van bescherming tegen bedreigingen en gegevensverlies te combineren met de AI-ondersteunde gedrags- en dynamische detectie van Tessian, beschikken organisaties over de meest uitgebreide verdediging tegen risico's in menselijke lagen. 

Ondersteunende citaten: 

“Consumptie van GenAI-toepassingen, zoals large languange models (LLM's), vanuit bedrijfsexperimenten en onbeheerde, ad-hoc adoptie door werknemers creëert nieuwe aanvalsoppervlakken en risico's op individuele privacy, gevoelige data en intellectueel eigendom (IP) van organisaties.” Gartner, 4 Ways Generative AI Will Impact CISOs and Their Teams, Jeremy D'Hoinne, Avivah Litan, Peter Firstbrook – 29 juni 2023. 

“Hoewel toepassingen met large language models (LLM) zoals ChatGPT sinds eind 2022 publiekelijk beschikbaar zijn, worstelen managers nog steeds met de vraag hoe ze het gebruik ervan op de werkplek moeten beheren.” Gartner, Generative AI: 4 Decisions to Make When Creating a Policy, Laura Cohn, Stuart Strome, Anthony Mullen, Avivah Litan, Lauren Kornutick-22 juni 2023. 

Ga voor meer informatie over Proofpoint DLP Transform naar: https://www.gartner.com/en/documents/4469699?ref=shareSummary.  

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie