RAI Amsterdam eerste venue in Europa met privaat 5G-netwerk

Redactie WINMAG Pro

RAI Amsterdam is de eerste beurs- en congresorganisatie in Europa met een privaat 5G-netwerk. Met deze nieuwe technologie, die pas sinds 1 december 2023 beschikbaar is in Nederland, zet de RAI de volgende stap als innovatiecentrum. Het private 5G-netwerk, dat op dit moment het veiligste, snelste en betrouwbaarste mobiele netwerk is, wordt van 5 tot en met 9 februari voor het eerst gebruikt tijdens Cisco Live, een van de grootste IT-evenementen ter wereld.

“We ontwikkelen ons steeds meer van een traditionele beurs- en congreslocatie naar een innovatieplatform en kenniscentrum waar evenementen plaatsvinden”, zegt Bret Baas, manager IT en Digital van RAI Amsterdam. “Nieuwe technologieën zijn zowel voor onze klanten als voor onszelf van groot belang. Ze zorgen ervoor dat er op technologisch vlak meer mogelijk is tijdens evenementen, zoals het rondvliegen met drones of tonen en doorsturen van video’s in de allerhoogste kwaliteit. Tegelijkertijd helpt het om ons gebouw slimmer te maken, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld crowd control en duurzaamheid.”

Volgende stap ontwikkeling mobiel internet

Het private 5G-netwerk is een voortvloeisel van de digitale transformatie die RAI Amsterdam heeft ingezet. Volgens Baas loopt de beurs- en congresorganisatie hiermee voorop in Europa. “5G is de volgende stap in de ontwikkeling van mobiel internet. Het zorgt voor een veilige en snelle overdracht van data. Een van de grote voordelen van een privaat 5G-netwerk is dat, in tegenstelling tot bij wifi, overbelasting van het netwerk nauwelijks meer voorkomt. Daarnaast heb je voor 5G geen kabels nodig. En het biedt exposanten en klanten veel meer mogelijkheden en zorgt dat wij naar hen toe erg flexibel kunnen zijn.”

Met behulp van samenwerkingspartners NTT Data en Cisco is het nieuwe netwerk voor deze pilot in korte tijd aangelegd. Jeroen van Hamersveld, algemeen directeur NTT Data Nederland: "5G zorgt voor een versnelling van de digitale transformatie in diverse sectoren, waaronder in de congres- en eventbranche. Dankzij het private 5G-netwerk kunnen zowel RAI als zijn klanten nieuwe concepten en innovaties, zoals het Internet of Things, laten zien.”

Klaar voor de toekomst

Tijdens IT-beurs Cisco Live is het private 5G-netwerk van de RAI voor het eerst beschikbaar. Volgens Edwin Prinsen, algemeen directeur van Cisco Nederland, is de aanleg van 5G een voorbeeld van de succesvolle samenwerking tussen Cisco, RAI en NTT Data. “Het opleveren van een privaat 5G-netwerk binnen zes weken is een indrukwekkende prestatie. Deze pilot is gunstig voor zowel RAI Amsterdam als ook voor ons. Een succesvolle lancering stelt ons in staat om tijdens Cisco Live in Amsterdam interactieve real-time video in te zetten voor livestreaming op locatie, zonder lange kabels, wat alles veel eenvoudiger maakt. Bovendien opent het de deur naar andere innovatieve toepassingen die bijvoorbeeld helpen grote bezoekersstromen beter te beheren. Met dit privaat 5G is RAI Amsterdam klaar voor de toekomst."

Naast de potentie voor Cisco Live ziet Baas ook voor andere evenementen veel mogelijkheden: “Bijvoorbeeld bij Intertraffic Amsterdam of IBC vindt er veel communicatie tussen apparatuur plaats. En tijdens schoonmaakevent Interclean rijden er veel schoonmaakrobots rond. Dan zorgt ons privaat 5G-netwerk ervoor dat dit zonder problemen verloopt.”

Baas schetst wat er nog meer mogelijk is in de toekomst: “Zelfrijdende auto’s gaan gebruikmaken van 5G-netwerken. Het is zelfs cruciaal, want je mag geen vertraging hebben als een auto moet reageren op een verkeersbord. En ook voor televisie-uitzendingen, zoals al is gebeurd bij de kroning van Charles in Groot-Brittannië, gaat men 5G gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen vertraging is bij het doorsturen van steeds zwaarder beeld en dat alles goed beveiligd is.”

 

Ook interessant:

Lees hier: Dahua toont immersieve display- en besturingsoplossingen op ISE 2024

Lees hier: Als een echte baas je tuin inrichten: de beste tips

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie