Review: ABBY TextGrabber, OCR met je smartphone

Redactie WINMAG Pro
TextGrabber, een product van het welbekende ABBYY- behaalt een verbazingwekkend hoge tekstherkenningsgraad. En dat direct via de fotocamera van je smartphone, wat een flink aantal interessante mogelijkheden biedt. Kan de aloude scanner de deur uit?

Gezien eerdere ervaringen met mobiele OCR-apps waren we érg sceptisch aangaande ABBY's TextGrabber. Eenmaal geïnstalleerd op onze iPhone 4S wist het handige stukje software ons echter vooral te imponeren door een vrijwel of vaak zelfs geheel vlekkeloze omzetting van gedrukte tekst naar bewerkbare platte tekst. Dit is ongetwijfeld mede te danken aan de prima kwaliteit van de in deze smartphone aanwezig 8 megapixel-camera, maar vooral door de jarenlange ervaring van ABBY op het gebied van tekstherkenning.

Simpel

Werken met TextGrabber is erg simpel: start de app, maak een foto van de te herkennen pagina en selecteer vervolgens het te herkennen deel. Dit laatste is handig om storende om de gefotografeerde tekst heen aanwezige nutteloze zaken niet te laten beoordelen, wat weer tijd scheelt. Druk dan op Read en na even wachten is de tekst als pure platte tekst beschikbaar. Klaar om gemaild te worden, of om te gebruiken is een Office-appje.

Accuraat

Opvallend is dat een gefotografeerde pagina niet volledig plat hoeft te liggen, een beetje bolling levert geen problemen op. Ideaal, want zo zijn razendsnel gebonden pagina's uit bijvoorbeeld een boek of tijdschrift te herkennen. Praktisch voor studenten, maar ook als je bij een zakelijk bezoek ergens even snel een e-mail met wat quotes uit een brochure of geprint rapport wilt mailen. Op zich vergt de app weinig 'speciale' voorbereidingen. Een -logische- vereiste is natuurlijk voldoende licht, vermijd gebruik van de flitser.

De flitser in de iPhone belicht een pagina nooit egaal, met als gevolg een soort overbelichte cirkel die tekstherkenning moeilijk tot zelfs onmogelijk kan maken. Daglicht of egaal kunstlicht werken het best. Fotografeer je een compleet A4'tje, dan kan het zijn dat bij ingewikkelde opmaak of té kleine lettertypen fouten gaan optreden. Zijn het érg veel fouten, check dan allereerst of de genomen foto overal even scherp is, soms is er ongemerkt een lichte bewegingsonscherpte opgetreden.

Recht boven het papier

Daarnaast is het zaak om de camera zo recht mogelijk boven de pagina te houden, bij een schuin aflopende pagina ontstaat vrijwel altijd een minder scherp deel. Het echt perfecte resultaat behaal je door echt alleen de tekst te fotograferen die je nodig hebt. Het betekent dat je je iPhone dichter bij het papier kunt houden met een hogere tekstresolutie tot gevolg. En dat komt de herkenning beslist ten goede.

Is de tekst eenmaal herkend, dan kan deze met een druk op de knop via Google Translate omgezet worden van en naar zo ongeveer elke taal die er bestaat.Voor kolommen draait TextGrabber z'n hand niet om, deze worden netjes aaneengesloten herkend en ook geïnverteerde tekst (bijvoorbeeld wit op zwart) gaat de app goed af.

ABBYY TextGrabber is de moeite waard om altijd bij je te hebben en voor de prijs van 3,59 euro hoef je het niet te laten. De app is beschikbaar voor de iPhone en voor Android. Ga je voor die laatste, dan moet je wel bedenken dat de kwaliteit van de scans staat of valt met een goede camera op je Android-smartphone.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie