High-end productiviteits 2-in-1 notebook

Review: Acer Switch 5

Peter Güldenpfennig
Met de Switch 3 bewees Acer al dat ze hele goede 2-in-1-notebooks kunnen maken. De Switch 5 doet hier nog even een schepje bovenop met betere specificaties en mooiere resoluties. Het voordeel van de Switch 3 blijft hetzelfde bij de Switch 5: mobiele productiviteit.

De Acer Switch 5 is een prachtige 2-in-1 met een mooie donkergrijze aluminium behuizing. Aan de onderkant van de tablet vind je een stevige kickstand waarmee je het apparaat in de juiste stand tot 165 graden kan zetten om mee te werken. De antisliplaag aan de onderkant zorgt er vervolgens voor dat het device niet schuift op gladde oppervlaktes.

Het apparaat weegt iets meer dan 900 gram zonder keyboard, met keyboard nabij de 1,3 KG en is daarmee wellicht wat zwaar. Ter vergelijking: de Microsoft Surface Pro 4 met vergelijkbare specificaties weegt minder dan 800 gram. Toch is dit geen minpunt gezien de technologie die Acer in het device heeft gestopt. Aan de zijkanten van de 2-in-1 vind je zowel een USB 3.0-poort als een USB-C-poort, een prima beslissing van Acer wat ons betreft. We kunnen wel doen alsof het tijdperk van USB-C al volop is aangebroken maar feit blijft: USB 3.0 is nog wel vaak wenselijk en soms noodzakelijk.

Specificaties

De Switch 5 draait maximaal op een Intel Core i7-CPU, ons testmodel heeft een Core i5-CPU van 2,50GHz. Intern vinden we 8GB aan geheugen en hebben we 256GB aan opslag tot onze beschikking. De trekker van het device is duidelijk het indrukwekkende 12-inch display met een resolutie van 2160 x 1440. Het resultaat is een helder en strak beeldscherm vanuit elke hoek. Wellicht zijn er mensen die vallen over de schermranden, die hier redelijk groot zijn. Daar kijk je echter al snel langsheen. Bovendien is dit hoogstwaarschijnlijk een van de concessies die Acer gedaan heeft om de flinke specificaties door te kunnen voeren in het slanke design van het device.

Keyboard

Acer levert de 2-in-1 met afneembaar keyboard die dubbel dienst doet als cover. Deze is wat ons betreft echt een van de betere op de markt. Het probleem met dergelijke keyboards is vaak dat ze van licht materiaal zijn, té licht materiaal. Dat resulteert nogal eens in doorbuigen, vervelend wanneer je met een dergelijke 2-in-1 werkt op schoot. Dat is hier echter helemaal niet het geval. Het keyboard is stevig en robuust, uiteraard niet onbelangrijk wanneer deze ook dienst doet als cover.

Ook niet onbelangrijk is het werken op het keyboard zelf. De toetsen liggen diep wat je tijdens het typen de nodige travel geeft die heerlijk voelt. Heel wat anders dan de wedloop naar een nog slanker design van concurrenten die er dan wel mooi uitzien, maar niet om mee te werken zijn. Als we al een puntje van kritiek zouden hebben, dan is het dat de touchpad misschien iets breder had gemogen, maar dat is mierenneuken. Deze is trouwens klikbaar, weer een pluspunt, net als de keys die backlit zijn.

Werken met de Acer Active Stylus

Oké, we geven toe: werken met een stylus ligt ons niet altijd en we komen het vaak enkel tegen in hiervoor gemaakte devices. Toch zien we meerwaarde in de Acer Active Stylus, al is het maar voor het geven van presentaties. Schrijven, dus echt notuleren op het apparaat, daar leent het gladde oppervlak zich gewoon niet zo lekker voor. Dit is wellicht een kwestie van voorkeur, van wennen in ieder geval niet, daarvoor zijn we te bekend met deze vorm van werken.

Acer Switch 5

LiquidLoop

Acer heeft de Switch 5 voorzien van zogenaamde LiquidLoop-technologie, een eigen in-house technologie van Acer. Hiermee wordt hitte afgevoerd via een uitgekiend systeem waarbij hitte wordt omgezet in vloeistof waarna de vloeistof weer verdampt. Hierdoor zijn er geen ventilatoren of koelgaten nodig om hete lucht af te voeren. Deze passieve koeltechnologie zorgt er voor dat je altijd rustig kunt werken en geen last hebt van blazende ventilatoren en dergelijke. Een interessante technologie gezien de specificaties. Let wel: je werkt met een Intel core-CPU waarmee je een desktop op mobiel formaat hebt en waarmee je in tabletmodus kunt werken.

Accuduur

Dergelijke indrukwekkende specificaties komen natuurlijk met trade-offs. We noemden al de schermranden die in een tijd van (bijna) bezelloze displays niet iedereen zullen bevallen. Een ander punt waarop je inlevert is de accuduur. Deze is niet slecht, maar ook niet uitmuntend. Acer zelf zegt dat je rond de 10,5 uur kunt werken op de Switch 5, maar wanneer je volop wilt werken op het device met alle toeters en bellen kun je hier gerust drie uur vanaf halen.

Erg? Weer: nee, want het is een trade-off gedaan om een device af te leveren die niet onderdoet voor gemiddelde werkdesktops (uitgezonderd workstations, maar dat spreekt voor zich). Bovendien gebruik je zelden alle functionaliteiten volop achtereen, waarbij je bij slim energiemanagement gemakkelijk de 9 uur aanraakt, geen slechte score voor een productieve werkdag toch?


Acer Switch 5

WINMAG Pro - Editor's Choice AwardDe Switch 3 is een mooi apparaat, maar met de Switch 5 laat Acer echt zijn spierballen zien. Het is een directe concurrent voor de Surface Pro van Microsoft met specificaties en prestaties die meer dan prima zijn. Het keyboard is de beste in zijn soort en de passieve koeltechnologie die Acer in het apparaat heeft toegepast maakt indruk. Overal werken in handzaam formaat, maar met de nodige kracht? Geen probleem met de Acer Switch 5. Dikke aanrader!

CPU: Intel Core i5; 2,50GHz
RAM: 8GB
Storage: 256GB
Display: 12”; 2160 x 1440
Poorten: USB 3.0; USB-C; headphone/mic
Prijs: € 1149,-
Info: acer.com

Acer Switch 5

9,2 uit 10

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter