Review: BenQ EW2480

Redactie WINMAG Pro
COVID-19 veranderde de manier waarop we werken. De middelen waarmee we werken veranderen mee. Monitors, desktops, muizen, toetsenborden en headsets verplaatsten massaal naar het thuiskantoor. ‘s Avonds gaat de display aan om een potje te gamen. ‘s Weekends klappen we de werklaptop open om een filmpje te streamen. Verwachtingen van zakelijke hardware zijn verbreed - en precies daarom ontvangen we BenQ’s EW2480 met open armen. De high-end display is net zo effectief voor werk als entertainment, uitzonderlijk scherp geprijsd en een pronkstuk op elk thuis- of kantoorbureau.

BenQ begrijpt monitors. 37 jaar na oprichting geldt het merk als huisnaam onder kenniswerkers, grafische professionals en gamers.

Modellen variëren. Word je met een beperkt budget aangesteld om tientallen medewerkers van een display te voorzien, dan maak je een ruime keuze onder scherp geprijsde, zakelijke ontwerpen. Laat de apparatuur van een grafische afdeling te wensen over, dan kies je uit een net zo breed assortiment van specialistische modellen.

Prijzen variëren van hoog tot laag, maar elk model heeft kostenefficiëntie in gemeen. Ergonomische opties staan garant, ook onder de meest voordelige displays. Daarnaast worden alle displays voorzien met maatregelen om vermoeide ogen tegen te gaan, wat bijdraagt aan het welzijn van personeel.

EW2480

We testen de EW2480. Hoewel het model sinds 2019 beschikbaar is, lenen de specificaties en het prijspunt zich verrassend goed voor de wereld van vandaag.

Een 23,8” IPS-paneel, resolutie van 1920x1080, uitstekende kleurweergaven en adequate reactietijd tellen op tot monitor die zich voor werkdagen, avonden én weekenden leent.

‘Eye Care Technology’ en een modern ontwerp zorgen tijdens de werkdag voor een prettig uitzicht. Na die werkdag komen de lage reactietijd (5ms), verversingssnelheid (75hz) en kleurweergaven aan bod. Films en series zien er prachtig uit, games komen tot leven.

Het geheel wordt verder versterkt door de integratie van audio. De EW2480 is uitgerust met een ingebouwde versterker en speakerset. Dit geluid, ‘treVolo True Sound’, klinkt aangenamer dan de speakers van elke hoogwaardige laptop waar wij mee bekend zijn. Woorden doen er bijna geen eer aan; eigenlijk zou je de speakers zelf moeten horen.

Uitzonderlijke ontwerpkeuze

Een display met audio is zeldzaam - en verrassend effectief. De EW2480 maakt het mogelijk om audio- en videobestanden met een ruimtelijk geluid af te spelen, zonder een headset op te hoeven doen of houden. Dat is in onze praktijk - en de praktijk van iedereen die regelmatig bestanden terugluistert - goud waard.

Uiteraard geldt de toevoeging niet als zakelijke noodzaak, maar luxe. De speakers vormen geen basis voor videoconferencing. Speakergeluid kan feedback opleveren, wat de audio in een videogesprek verstoort. Iedereen die regelmatig per video communiceert baat nog altijd bij een headset. Toch maakt dat het gebruiksgemak van BenQ’s audio er niet minder op.

Komt er geen input bij kijken, dan kan de headset af. Voorbeelden zijn de deelname van een webinar, het bekijken van een korte video of terugluisteren van een klantgesprek. Hoewel je met een externe speaker hetzelfde doel bereikt, hoef je in BenQ’s geval niet te jongleren met Bluetooth- of aux-verbindingen. De speakers zijn geïntegreerd en kabelloos.

Het grotere plaatje

We benadrukken de toevoeging van audio niet zomaar. De ontwerpkeuze staat voor iets groters. Na vijf uur, wanneer je de werkdag (hopelijk) kan afsluiten, leent het geluid zich bijzonder goed voor het streamen van een filmpje of game. Deze bijkomstigheid geldt voor vrijwel elke andere specificatie die de EW2480 op tafel legt. Films zijn kleurrijk; spreadsheets zijn helder. Games geven mooi en groot weer, in dezelfde ruimte die overdag voor meerdere tabbladen of zakelijke apps dient. Het model is hybride. Bijzonder, al helemaal omdat het schappelijke prijspunt naar een ‘puur zakelijk’ model doet vermoeden.

Wat ons betreft maken ‘puur zakelijke’ modellen plaats voor een nieuwe lichting. Een lichting met ontwerpen als de EW2480; hybride topdisplays, geschikt voor werkdagen én vrije tijd.

Specificaties

Dit is een greep uit het volledige specificatieoverzicht, in te zien op benq.nl. Wij presenteren een aantal van de meest beschrijvende eigenschappen.
 

 • Adviesprijs: circa € 150,-
 • Schermgrootte: 23,8”
 • Resolutie: 1920x1080
 • Verhouding: 16:9
 • Paneeltype: IPS
 • Helderheid: 250
 • Contrast: 1000:1
 • Reactietijd: 5ms
 • Verversingssnelheid: 75Hz
 • Ports: 3x HDMI (v2.0)
 • Audio: ingebouwde speakers
 • Eye Care: diverse maatregelen om langdurig gebruik te veraangenamen, waaronder ‘flicker-free technology’, blauwlichtvermindering en ‘Brightness Intelligence Plus’.
afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie