Review BenQ PD2705Q

Redactie WINMAG Pro
We testten de BenQ PD2705Q in de praktijk; onze ervaring lees je hier.

De PD2705Q is BenQ’s all-round oplossing voor ontwerpers, vormgevers, video editors en iedereen die serieus grafisch werk uitvoert. Een prijskaartje van € 399,- maakt het model één van de meest kostenefficiënte opties in zijn klasse. Voor een soortgelijke kleurreproductie, resolutie en helderheid ben je bij de concurrent al gauw € 200,- meer kwijt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat we het model met open armen ontvangen. 

BenQ’s PD2705Q valt in het straatje van designmonitors. De geschiktheid van dergelijke displays valt of staat met een reeks kostbare eigenschappen. Grootte en resolutie moeten een adequaat werkveld bieden. Kleurweergaven dienen net zo consistent als betrouwbaar te zijn. Bovendien verwachten we niets minder dan de mogelijkheid om dagen-, maanden- en jarenlang veilig en gemakkelijk te kunnen werken. Tot slot kan een redelijke verversingssnelheid niet ontbreken, want de optie voor het effectieve maken of weergeven van videomedia moet er zijn. 

Logischerwijs tellen de productiekosten op. Een grootte van 27”, resolutie van 2560x1440 en verversingssnelheid van 60Hz zijn voorwaardelijk.  Op het moment van schrijven ligt de gemiddelde prijs van monitors met deze eigenschappen in de Verenigde Staten op grofweg 420 euro (bron: PCPartPicker). 

In dit gemiddelde wordt geen rekening gehouden met kleurweergave, -nauwkeurigheid, bijbehorende certificeringen en de mate van gebruiksgemak. Dát rijtje is net zo belangrijk - en voegt regelmatig tientallen euro’s aan de vraagprijs toe. 

In dit licht is BenQ’s PD2705Q uniek. Het model voorziet in alle eerdergenoemde specificaties, legt een aantal merkeigen handigheden op tafel en is beschikbaar voor een prijs die ruim onder het gemiddelde ligt. 

AQCOLOR

De display dekt alle marktconforme sRGB- en Rec. 709-kleurengamma’s. Kleurweergave is gekalibreerd om naadloos op de industrienorm aan te sluiten. Dit geldt voor elke PD2705Q die ooit is gefabriceerd of gefabriceerd zal worden. 

Het laatste is een toelichting waard. Vrijwel elke displayfabrikant kalibreert fabrieksapparatuur om de betrouwbaarheid van de kleurweergave van gemaakte paneel te waarborgen. De methode is nauwkeurig; zó nauwkeurig dat fabrieksapparatuur opnieuw wordt gekalibreerd voor elke productielijn. 

Kies je een willekeurig monitormerk en bestel je twee exemplaren van hetzelfde model, dan is de kans groot dat je twee verschillende kalibraties ontvangt. Het verschil veroorzaakt een probleem in multi monitor setups en is groot genoeg om met het blote oog te zien.

Dankzij BenQ’s AQCOLOR-technologie loop je het risico niet. De meting en kalibratie van elke display wordt op unieke wijze gelijkgetrokken. Een toelichting van de werking vergt context, dus verwijzen we in het slot van dit artikel naar een webpagina waarop AQCOLOR in volledigheid wordt toegelicht. 

Modi

BenQ’s zorg voor kleurreproductie werd met de gerenommeerde CalMAN- en Pantone-certificeringen beloond. In aanvulling op de uitstekende, out-of-the-box kleurkwaliteit, bevat de PD2705Q verschillende modi voor de verschillende omgevingen waarin de display komt te staan. 

Een ‘Darkroom’-modus haalt het beste naar boven in donkere (thuis)kantoren; met de ‘M-Book’-modus past de monitor zich aan een Mac aan; een ‘Animatie’-modus leent zich voor de meest effectieve weergaven van 3D-animaties en de ‘CAD/CAM’-modus optimaliseert contrast voor technische illustraties.

HDR, Eye-Care en bekabeling Compatibiliteit met HDR10 mag - rekening houdend met de tot nog toe beschreven volledigheid - geen verrassing heten. HDR-videocontent is tijdens videobewerking weer te geven. 

Ook BenQ Eye Care-technologie, een standaard voor de vermindering van vermoeide ogen, is in de PD2705Q verwerkt. Tot slot zijn de verwachte HDMI 2.0- en DisplayPort-aansluitingen aanwezig. USB-C is een verrassende toevoeging. De aansluiting voorziet in stroom en de overdracht van video, audio en data. 

Het oordeel

We zijn fan. De PD2705Q leent zich hoofdzakelijk als topoplossing voor de waarneming van grafische professionals. 

Formaat, resolutie, verversingssnelheid en de kwaliteit van kleurweergave zijn uniek in zijn prijscategorie. En hoewel BenQ het boek daarmee had kunnen sluiten, zet het merk een extra stap. 

AQCOLOR zorgt voor consistente kleurweergaven in multi monitor setups. Specialisten met een hoge werkethiek vinden heil in de verschillende kleurmodi. Tot slot zijn ook de aansluitingen in orde. 

De basis van de PD2705Q is uitzonderlijk goed. Randzaken als Eye Care en een USB-C-aansluiting tellen op tot een model dat aan de verwachtingen van een moderne display voldoet.   

Info | benq.nl

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie