Review: Fortigate-VM Firewall

Redactie WINMAG Pro
Naarmate de mogelijkheden van het internet toenemen, doen de eisen die we aan firewall stellen dat automatisch ook. Fortinet probeert dit te ondervangen met haar nieuwste product: Fortigate-VM. Een Firewall die zowel fysiek als virtueel kan worden ingezet en een moderne 7-laags beveiliging biedt voor je hele netwerk. Is deze nieuwe firewall écht zo goed als hij lijkt?

Uitdagingen

Beveiliging wordt steeds complexer. Risico’s variëren van besmetting door phishing, tot bewuste of onbewuste fysieke installatie van malware door werknemers met een usb-stick. Het aloude agagium daarbij is dat 100 procent waterdichtheid nooit te voorkomen is, maar een partij als Fortigate moet natuurlijk wel zijn best doen om daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

Digitalisering

Daarbij bestaat er de laatste paar jaar een nieuwe gamechanger. Bedrijven stappen massaal over naar een volledig of hybride cloudmodel. Firewalls moeten zich daarop aanpassen. Deze moeten niet alleen goed in staat zijn om fysieke apparatuur te beveiligen, maar ook het verkeer van en naar de cloud te monitoren. Als een firewall een zeef is waar al het verkeer doorheen gaat, heb je tegenwoordig een halve vrachtwagen vol nodig om alle datastromen in de gaten te houden. Een flinke uitdaging voor een firewall.

IoT

Fortigate-VM pakt dit op door zowel fysieke als virtuele beveiliging te bieden. Daarmee is hij breed inzetbaar en zeer goed geschikt voor Managed Service Providers die op zoek zijn naar een allround firewall voor hun diverse klanten. Ook sorteert Fortigate hiermee voor op de massale inzet van IoTdevices in de nabije toekomst. Als er op dit moment één ding is die IoT op de werkvloer belemmert, dan is het ongetwijfeld het gebrek aan veiligheid. Een firewall die IoT automatisch meeneemt is dan zeker een plus.

SSL inspection en installatie

Daarnaast heeft Fortigate alle tools in huis die je van een eersteklas firewall provider mag verwachten: bijvoorbeeld SSL inspection, een volledig geautomatiseerde risk assesment en natuurlijk een snelle installatie.

FortiManager

Om alles te beheren kun je gebruikmaken van FortiManager. FortiManager is optioneel, aangezien Fortigate-VM volledig en alleenstaand inzetbaar is. Desalniettemin is FortiManager special ontwikkeld voor MSP’s en de centrale beheerbenodigdheden van dien. Combineer je de twee, dan ben je gemakkelijker in staat om de netwerken van meerdere klanten tegelijkertijd te monitoren en beheren.

Integratie

Tot op heden komt het voor dat securityproviders hun omzet belangrijker vinden dan de veiligheid van hun cliënten en eindgebruikers. Dit is aantoonbaar wanneer de software en hardware van een gegeven partij uitsluitend samengaan met eigen producten in eenzelfde of andere groep. Inmiddels wordt daar meer en meer van afgestapt. Fortigate- VM is makkelijk te koppelen aan infrastructuren waarin hardware en software van uiteenlopende fabrikanten en ontwikkelaars fungeert. Dat maakt de firewall des te aantrekkelijker als eerste keuze bij securitydienstverlening.

Info: fortinet.com/products/next-generation-firewall.html

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie