Review: GFI MailEssentials 2015

Redactie WINMAG Pro
Ondanks de vele mogelijkheden van communiceren vandaag de dag is e-mail nog steeds een van de meest populaire methodes binnen organisaties. Daarom kun je maar beter zorgen dat de beveiliging van jouw emailservers op orde is. Met GFI MailEssentials bijvoorbeeld.

GFI belooft optimale beveiliging en gezien de functionaliteiten van GFI MailEssentials, is daar weinig over gelogen. Beveiliging tegen spam, malware en virussen, door gebruik van verschillende scan-engines, zorgt ervoor dat je bedrijf gevrijwaard is en blijft van ongewenste communicatie en dubieuze software.

Installatie

De installatie van de software wijst zich eigenlijk vanzelf. Het ondersteunt de meest populaire mail-systemen zoals Exchange 2003 tot en met 2016 en Lotus Domino. Installeren op meerdere servers tegelijk alsook het integreren van eigen bedrijfsorganisaties, is natuurlijk mogelijk. Om de software daadwerkelijk te kunnen gebruiken, zal GFI automatisch enkele agents installeren op de server, dit om berichten te kunnen scannen en verwerken op een manier die de configuratie van de software vraagt.

Configuratie

Voor het configureren van het systeem over de backbone van bijvoorbeeld een Exchangesysteem geeft GFI je de nodige tools. Wat vele administrators werk en hoofdbrekens zal schelen, is de introductie van het samenvoegen van meerdere servers tot een enkele configuratie vanuit de browser-based console. Dit draait eigenlijk het traditionele beheer van de emailservers om: in plaats van een console met meerdere servers opgenomen in het beheer, voeg je nu meerdere servers samen tot een enkele zogenaamde 'multi-server', waaronder servers vallen die een enkele configuratie delen. Dit geeft je de mogelijkheid om alle servers direct van bepaald beleid te voorzien.

Intern beleid

Beheer van de e-mailstroom in je organisatie is tot op gebruikersniveau in te stellen, waarbij gebruikers op een whitelist kunnen worden gezet voor snelle doorstroom van berichten, maar er kan bijvoorbeeld ook op keywords of attachments gescand worden. Zo is er een integraal mailbeleid in je organisatie te implementeren waarbij geen mail doorgelaten wordt, zowel in als uit, als dat niet de bedoeling is.

Veiligheid in beheer en gebruik

Om de mailomgeving nog veiliger te maken, kun je er voor kiezen eindgebruikers de mogelijkheden te geven spam aan te merken in de eigen Outlook-mailbox. Dit kon natuurlijk al, maar gebeurt enkel aan de kant van de client. Om ervoor te zorgen dat de server daadwerkelijk mail aanmerkt als spam zoals aangegeven door gebruikers, kan een administrator de SpamTag-plugin installeren aan de client-zijde. Hiermee wordt spam-data gesynchroniseerd met de mailserver en worden white- en blacklists geüpdatet wanneer dit nodig is. En dat dit een mooie manier en, wat ons betreft, de slimste manier is om om te gaan met spam, is logisch; veel spam is niet meer van normale communicatie te onderscheiden door software zelf, dus is een menselijke hand in de bestrijding hiervan gewenst.

Meerlaagse antivirus- en malwarebescherming

Naast de, naar onze mening inventieve, spam-beveiliging, zit het ook goed met de bescherming tegen virussen en malware. GFI MailEssentials ondersteunt tot aan vijf verschillende engines. Deze scannen de gateways en zorgen ervoor dat er geen ongewenste software meekomt met de mailcommunicatie in jouw organisatie. Heb je één of meerdere licenties voor de antivirussoftware van Vipre, BitDefender, Kaspersky, Avira of McAfee, dan hang je die aan MailEssentials en is veilige in- en uitvoer van emails vrijwel gegarandeerd.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie