Review: Google Maps voor iOS

Redactie WINMAG Pro
De iPhone 5 werd zeer goed ontvangen, al leek vrijwel iedereen hetzelfde kritiekpunt te hebben. Het gelijktijdig gepresenteerde iOS6 had voortaan een door Apple zelf ontwikkelde kaarten-app in plaats van Google Maps. Enkele maanden later is Google weer terug, met simpelweg de beste kaarten-app voor iOS.

Apple kreeg veelvuldig het verwijt dat de eigen kaarten-app, ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse TomTom, niet ver genoeg is doorontwikkeld. Zo ontbreken belangrijke POI's en is de locatiebepaling niet nauwkeurig genoeg. Onlangs nog waarschuwde de Australische politie voor het gebruik van de app, dat tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

Interface

Naar verwachting zal het gebruik van Apple Maps in rap tempo afnemen nu Google terug is met haar eigen Maps. Deze is volledig opnieuw opgebouwd en dat heeft geresulteerd in de beste kaarten-app van het moment. Het begint al bij de interface, deze is cleaner dan die van de app die we tegelijk met iOS 5 moesten uitzwaaien.

Apple versus Google
Links Apple Maps, rechts Google Maps. De interface van Google's app oogt opgeruimder. Ook de kaarten vinden we duidelijker.

Opgeruimd

Boven in beeld een kleine zoekbalk die niet eens veel kleiner is dan die in de Apple-app. Door de kaart echter slim net rondom de balk zichtbaar te houden, oogt de kaartweergave ruimtelijker en opgeruimder. Het kompas rechtsboven in beeld en de pijl die je huidige locatie laat zien, zien we in beide apps terug. De 3D-weergave kun je in Google enkel benaderen door met twee vingers omlaag te 'swipen'.

Vectoren

Wat je niet ziet maar wel direct merkt, is de snelheid waarmee de kaarten worden geladen. Niet langer maakt de app gebruik van vierkante stukken kaart die worden geladen, maar van vectoren. Hierdoor ziet het laden van kaarten er een stuk soepeler uit, maar gaat het ook vlotter. Bijkomend voordeel is het lagere dataverbruik.

verkeer
Via de optie 'verkeer' kun je zien hoe druk het op de weg is. Ook de navigatie houdt hier rekening mee in de routekeuze.

Verkeer en navigatie

Rechtsonder in beeld zit nog een kleine knop, waarmee je een viertal weergave-opties benadert. Je kunt overigens ook met twee vingers naar links 'swipen'. Klik je de optie 'verkeer' aan, dan krijg je direct een actuele status van de verkeersdrukte op snelwegen en andere doorgaande wegen te zien. Handig, want voortaan zit er een volwaardige navigatie-functie in de app. Deze houdt uiteraard rekening met de verkeersdrukte in zijn berekeningen. De navigatie maakt gebruik van gesproken aanwijzingen en blijft werken ook als je de app enkel op de achtergrond hebt draaien.

Je kunt navigeren door 'ouderwets' een adres in te typen op je iPhone, maar je kunt ook simpelweg de locatie aanklikken op de kaart. Rechtsonder in beeld zie je vervolgens direct hoe lang je er over zult rijden en met een druk op de knop wordt de routebegeleiding gestart. Heb je een Google-account en gebruik je Chrome op je pc of mac, dan zie je ook recente plekken waarnaar je hebt gezocht in de geschiedenis van het navigatievenster.

navigatie
Google Maps beschikt over een volwaardige navigatie-optie, met gesproken instructies en een duidelijke weergave,

Openbaar vervoer

De satellietweergave is bekend, maar nog altijd prefereren we in de meeste gevallen de overzichtelijker kaartweergave. Vanuit Google Maps kun je ook snel schakelen naar Google Earth, voor het geval je de omgeving echt grondig wilt verkennen. Je moet dan uiteraard wel deze app hebben geïnstalleerd op je iPhone. Jammer genoeg is de optie 'openbaar vervoer' nog niet geschikt voor onze regio, aldus de melding op het scherm. Gek genoeg kun je in het navigatiemenu wél kiezen voor ov en dan wordt netjes aangegeven hoe en hoe snel je op de plaats van bestemming bent.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie