Review: het bestaansrecht van de DS2419+

Geert van der Klugt
De langverwachte MKB-reus is verkrijgbaar. De DS2419+ is nadrukkelijk ontworpen voor het klein- en middelbedrijf dat – tot nu toe – precies buiten het NAS-bootje viel. Het bedrijf met een té grote opslagbehoefte om voldaan te zijn met een particulier model en een té kleine opslagbehoefte om de RackStation zijn prijskaartje waard te maken. De behoefte van het middelsegment is onmiskenbaar, maar komt de DS2419+ tegemoet? Wij kregen de kans om het model te testen.

Als altijd oogt het beestje beeldig. RackStation’s zijn tof, mits je weet waar het apparaat toe in staat is. Uit den doos is een DiskStation van DS2419+-formaat is echter direct indrukwekkend. Nu keuren wij natuurlijk niet op smaak, maar op feiten. Om te beginnen: de specificaties.

Synology DS2419+

De DS2419+ pas je idealiter toe als een back-up- of centrale server. ‘Kwaliteit en vermogen, zonder compromís’, stelt Synology. Een stelling die, met een enkele scan van de specificaties, onderbouwd is. Zo wordt de DS2419+ geleverd met een quad-core processor en 4GB DDR4-geheugen (RAM), met de mogelijkheid van aanvulling tot 32 GB. Twaalf gleuven staat gelijk aan een opslagmaximum van 388TB(!), mits je een DX1215-expansieapparaat aansluit. Bovendien bevat de NAS een PCIe 3.0-gleuf, waardoor de installatie van een 10GbE-netwerkinterface of M.2-adapterkaart mogelijk wordt.

De NAS leest met een snelheid van 1.716 MB/s en schrijft met een snelheid van 671 MB/s. Gecombineerd met de toegankelijkheidsvoordelen van gerenommeerd stuursoftwareprogramma DiskStation Manager (DSM), valt van de DS2419+ niets minder dan een topapparaat te verwachten.

En aan hoge verwachtingen voldoet ‘ie. We rusten de NAS uit met twee 14 TB Ironwolf-schijven. Comptabiliteit was een zekerheid, want Synology onderhoudt een database van elke mogelijke NAS/schijf-combinatie. We hebben enige ervaring met het configureren van een Synology-NAS, maar kunnen met zekerheid zeggen dat ook nieuwe gebruikers moeiteloos de NAS kunnen initialiseren. Dat heeft alles te maken met stuursoftware DSM, waarmee je een eerste NAS-setup via gemakkelijke wizards doorloopt.

DSM

DSM beperkt zich echter niet tot installatiewizards. De software werkt onder andere als basis voor Virtual Machine Manager, Synology’s welbekende virtualisatietool. Met zijn aanzienlijke specificaties is de DS2419+ uitstekend bruikbaar als virtualisatiebasis. Ook Virtual Machine Manager testten wij uitvoerig op mogelijkheden en toegankelijkheid; de volledige review lees je hier. Verder maak je via DSM gebruik van modules als Cloud Station Backup, Hyper Backup en Active Backup for Server en –Office 365/G Suite, elk een specialistische toepassing voor het veiligstellen van data.

Resultaat is dat opgeslagen gegevens, zowel on-premise als in de cloud, geautomatiseerd en efficiënt geback-upt kunnen worden, op de DS2419+ óf ander device naar wens. Kopzorgvrije veiligstelling van gegevens is afhankelijk van gebruiksgemak. Meldingswaardig is dat Synology’s backup-oplossingen nadrukkelijk daarin excelleren: automatisering kan waar mogelijk, omkijk wordt geminimaliseerd. 

Al met al combineert Synology zijn hardware dusdanig met software dat het niet langer nodig is om een fulltimebeheerder in te stellen voor een functionele data-infrastructuur. Eenmalige configuratie van back-upping kan de opslagbehoeften van een bedrijf langdurig vervullen.

De vraag óf de DS2419+ een bestaansrecht heeft te midden van Synology’s tientallen moderne keuzes? Een zekere ja. Het model maakt zijn adviesprijs van € 1.595,- waar, is daarmee beschikbaar voor klein- en middelbudgetten en levert de kwaliteit en toegankelijkheid die over de jaren heen van Synology te verwachten is geworden.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert