Een bruut monster in een chique jasje

Review: HP Spectre 13

Peter Güldenpfennig
De Ultrabook een goedkope kopie van de MacBook Air? Vijf jaar geleden misschien. Vandaag de dag is het een categorie notebooks die niet vergeleken hoeft te worden en prima op eigen benen kan staan. Ook de vernieuwde HP Spectre 13 die er fris uitziet, fris aanvoelt en fris werkt.

Het is even wennen, deze HP Spectre 13. En dan doelen we met name op het uiterlijk, want het ceramic white met een afwerking van pale gold doet denken dat je te maken hebt met een device die het echt van z’n uiterlijk moet hebben. Dat geldt deels voor elk apparaat wat je koopt, het oog wil immers ook wat. Toch verwachten we een krachtig device als deze eerder met een zwart of grijs design. Gek hoe dat werkt.

Design

Zet je je over je vooroordelen heen, dan valt direct het strakke design uit één stuk op. Bovendien zijn de scharnieren van de notebook netjes aan de binnenkant weggewerkt, wat bijdraagt aan de eenheid van het design. Dat levert een heel mooi device op wat ook nog eens bijzonder dun is met een dikte van net iets meer dan 1CM dik.

Hiervoor lever je echter wel poorten in, want je vindt enkel drie USB-C-poorten en een audiopoort op het device. Wel levert HP een extra dongle mee waarmee je een USB-C-poort omtovert tot 3.1-poort waarop je eventueel weer een dock kunt aansluiten voor de nodige extra poorten. Niet ideaal, maar het is een eerlijke ruil voor het design wat je krijgt.

Specificaties

De notebook komt in diverse configuraties (en met andere configuraties ook een design in het zwart). Ons testmodel heeft een achtste generatie Core i7-CPU met 16GB aan werkgeheugen en 512GB aan opslag. Dat is behoorlijk of eigenlijk meer dan behoorlijk als je ziet hoe spaarzaam de koeling, weggewerkt aan de onderkant, is vormgegeven. Dat is allemaal te danken aan een opnieuw opgebouwde inrichting van de thermische koeling binnenin. Het houdt de notebook koel met minimale luchtgaten maar - ook niet onbelangrijk - stil, ongeacht de taken die je op het apparaat afvuurt. Zeer indrukwekkend.

Display

Net zo indrukwekkend als de specificaties is het 13.3-inch display. Deze is bijna rand-tot-rand, dus een storende bezel is nagenoeg niet aanwezig. De resolutie bedraagt 3840 x 2160 en tikt hiermee 4K UHD aan. Dat is aan het scherm af te zien, want pixels tellen is er niet bij. Ook de kijkhoek is prima. Standaard voelen de kleuren wat grauw, maar dat is naar smaak prima bij te stellen. Het bedraagt trouwens een touchscreen wat wellicht leuk is voor sommigen, maar wat ons betreft niet heel noodzakelijk is. Wel jammer dat het een glanzend display is, wat zorgt voor storende glare en vegen. Toch draagt een glanzend display bij aan het design en staat het de notebook gek genoeg gewoon goed.

HP Spectre 13

Edge-to-edge keyboard

Het keyboard is voor zo’n klein device toch volledig compleet met zelfs dedicated editor-toetsen. Verrast waren we zelfs dat het keyboard backlit is. Stiekem een must voor een device binnen dit segment, maar we hadden het gesnapt als een functie als deze weggelaten zou moeten worden voor het design, maar dat is dus niet het geval. Respect voor het slimme ontwerp van HP, de notebook levert daardoor minder in dan dat het je als gebruiker geeft.

Werken op de Spectre 13 voelt echt als een genot. Dit heeft ook weer te maken met het keyboard. De travel van toetsen is diep genoeg, anders dan bijvoorbeeld een MacBook Air waarbij je amper nog feedback krijgt. Ook de dedicated editor-toetsen die we al noemden zijn zeer welkom. Deze zijn aan de rechterkant geplaatst, wat logisch aanvoelt.

Accuduur

Stiekem hoopten we op een wonder met betrekking tot de accu, maar dat is helaas niet zo. Vol werken op het device laat ongeveer zes uur toe. Dat is te verwachten en te stretchen door slimme stroomprofielen aan te maken (iets wat iedereen met een notebook zich sowieso eigen zou moeten maken). Zes uur is niet slecht, zeker niet, maar ook geen wonder. Bovendien laadt je de accu dankzij snelladen in 30 minuten voor 50 procent op, dus op klagen hebben we stiekem eigenlijk geen recht.

Onderstreepte luxe

HP wilt het luxe karakter van het device onderstrepen. Dat doen ze op twee manieren. Allereerst een al langere samenwerking met Bang & Olufsen nogmaals voor het voetlicht brengen met prima speakers die zich in de notebook bevinden. Het stelt je in staat om goed te kunnen conferencen of gewoon om multimedia te consumeren.

Ten tweede levert HP een mooi leren beschermhoes bij het device. Een kleinigheidje? Misschien, maar een welkom extraatje dat het device net dat beetje meer cachet geeft.


HP Spectre 13

De HP Spectre 13 is een mooi, heel mooi, notebook en laat zien dat je met een prachtig design heus niet essentiële specificaties hoeft in te leveren. In principe biedt het device alles wat je zou kunnen wensen. Wat extra poorten zouden welkom zijn en het touchscreen voelt onnodig, maar dat zijn slechts kleine dingen die amper afdoen aan het volledige pakket wat de HP Spectre 13 is.

OS: Windows 10 Home 64
CPU: Intel Core i7-8550U (1,8 GHz, tot 4 GHz met Intel Turbo Boost-technologie, 8 MB cache, 4 cores)
Display: 33.8 cm (13.3") 4K Ultra HD IPS WLED-backlit
RAM: 16 GB LPDDR3-2133 SDRAM (ingebouwd)
Storage: 512 GB PCIe NVMe M.2 SSD
GPU: Intel UHD Graphics 620
Prijs: € 1938,96 incl. BTW
Info: hp.com

HP Spectre 13

8,9 uit 10

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter