Stijlvolle monitor voor zakelijk- en thuisgebruik

Review: iiyama ProLite XUB2792QSU

Peter Güldenpfennig
iiyama staat al jaren bekend om no-nonsense monitoren gericht op gamers, serieuze computergebruikers en de zakelijke markt. Voor die laatste twee groepen is de ProLiteserie bedoeld en wij namen de XUB2792QSU onder de loep.

De ProLite XUB2792QSU is een bijna bezelloze 27- inch monitor die erg stijlvol aandoet. Het apparaat heeft een LED LCD display met IPS-paneel. De resolutie bedraagt 2560 x 1440, wat gecombineerd met de grootte een lekkere werkruimte oplevert. Qua aansluitingen heb je een DisplayPort, DVIen HDMI-poort tot je beschikking naast twee USB-aansluitingen.

Functionaliteiten

Hoewel we de monitor vooral zien binnen een zakelijke omgeving, valt bij ingebruikname meteen op dat de monitor naast het kantoor ook een plek verdient in creatieve omgevingen. We noemden al het belang van het IPS-paneel, wat het beeld op meerdere manieren verrijkt. Zo zorgt het rijke contrast voor een prettig kleurverloop dat er voor zorgt dat langere tijd op de monitor werken geen probleem is.

Anders dan veel andere fabrikanten kun je elk aspect van de monitor aanpassen naar wens, een belangrijk aspect voor professionals binnen beeldbewerking. Ben je op zoek naar een bepaald kleurprofiel? iiyama biedt deze gratis aan op zijn website, dus elke creatieveling kan prima uit de voeten met de monitor.

Werken op de iiyama ProLite XUB2792QSU

Wat de monitor vooral ook prettig werken maakt, is de technologie die iiyama heeft ingebouwd en die flikkering van het scherm tegengaat. Het resultaat is een rustig ogend display waarbij vermoeidheid van de ogen tegengegaan wordt. Wil je dit effect nog meer verminderen, dan kun je via het menu van de monitor Blue Light Reduction kiezen. Hiermee wordt de helderheid van blauw licht verminderd, wat medeverantwoordelijk is voor het veroorzaken van vermoeide ogen.

De inkijkhoek is dankzij het IPS-paneel behoorlijk. Vanuit een hoek van 89 graden is nog prima te zien wat er op het scherm staat. Dit is met name fijn wanneer je met meerderen naar de monitor kijkt bijvoorbeeld. Tevens kent het toestel een pivot-functie. Met andere worden: het scherm is 90 graden te kantelen. Deze portretmodus komt bijvoorbeeld van pas als je lange teksten moet lezen of redigeren. Een prettige functie die grappig genoeg vaak over het hoofd wordt gezien. Jammer, want wat ons betreft kan dit echt een dealbreaker zijn.


iiyama ProLite XUB2792QSU

WINMAG Pro 9,0Zoals we al aan het begin van de review zeiden, iiyama levert nononsense monitoren, en de ProLite XUB2792QSU is daar een prima voorbeeld van. Vergis je echter niet: de monitor biedt je alles wat je van een monitor verwacht

Prijs: € 349,-
Grootte: 27”
Display: LED LCD; IPS-paneel
Resolutie: WQHD 2560x1440
Inputs: 1xDVI; 1xHDMI; 1xDisplayPort; 2xUSB
Ergonomie: kantelbaar; 90 graden pivot
Info: www.iiyama.com

iiyama ProLite XUB2792QSU

9 uit 10

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter