Review - iiyama ProLite XUB2893UHSU-B1

Redactie WINMAG Pro
Nauwlettende lezers zullen bekend zijn met de bijzondere prijs-kwaliteitverhouding waarmee iiyama displays voor het (thuis)kantoor produceert. In dit licht wijkt onze toetsing van de XUB2893UHSU-B1 van de norm af. Dit is geen algemene display.

Een prijskaartje van € 369,- verklapt de 4K-klasse waarin het model zich bevindt. De grote vraag is of iiyama ook in deze klasse de kosteneffectiviteit weet te waarborgen die we van haar goedkopere opties zijn gewend. We reviewden de XUB2893UHSU-B1. Dit is onze ervaring.

Allereerst: de feiten. Het overgrote merendeel van iiyama’s displays is uitgerust met IPS. De XUB2893UHSU-B1 is geen uitzondering op de regel. Kijkhoeken en kleurreproductie zijn uitstekend, en een verhouding van 16:9 zorgt ervoor dat een breed aantal werkzaamheden prima uitgevoerd kan worden.

Wat ergonomie betreft stellen iiyama’s modellen nooit teleur. En ook op dit vlak wijkt de XUB2893UHSU-B1 niet van de norm af. Een ergonomische stoel of dergelijk bureau zal op (grofweg) negen van de tien werkplekken onnodig zijn: het model is bijzonder flexibel en aanpasbaar naar de opstelling van een werkplek. Wendbaarheid in kanteling en hoogte is voldoende om aan de eisen van de Arbowet - en, niet onbelangrijk, de gezondheidsnormen waarvoor die wet geldt - te voldoen.

Flicker Free- en Blue Light Reduction- en ACR-technologie zijn aanwezig. Flicker Free doelt op een automatische toevoer van stroom om de ‘flickering’ van een beeldscherm te verminderen. Blue Light Reduction stelt je in staat om de helderheid en kleurtemperatuur van de display te verminderen. Beide technologieën verminderen vermoeidheid van de ogen. ACR maakt de automatische aanpassing van helderheid en contrast mogelijk, wat als als makkelijke manier voor de optimale weergave van werk, games of films kan worden gebruikt.

De onderscheiding

De tot nog toe beschreven eigenschappen zijn adequaat maar verwacht. Bij de bespreking van resolutie en kleurreproductie begint het model te verrassen.

Een 4K display met een resolutie van 3840x2160 en een prijskaartje van € 369,- is alleen al voldoende voor een positieve beoordeling. Iets goedkopere, vaak merkloze modellen met deze eigenschappen zullen ongetwijfeld bestaan, maar nooit geleverd worden met de eerdergenoemde ontwerpkeuzes die samen tot een welgevormd geheel optellen.

Een helderheid van 300 cd/m² en contrast van 1000:1 (of 80M:1 via ACR) maken de XUB2893UHSU-B1 toereikend voor grafische werkzaamheden. Dankzij de combinatie met een indrukwekkende 4K-resolutie, ruim aantal ports, ergonomische opties en een schappelijk prijskaartje, kunnen we de display niet anders dan aanraden.   

Specificaties

  • Adviesprijs: € 369,-
  • Scherm: 28” (71cm) IPS LED
  • Resolutie: 4K, 3840x2160, 60Hz
  • Verhouding: 16:9
  • Reactietijd: 3ms
  • Ports: HDMI x1, DisplayPort 1x, USB 3.0 x2, USB 2.0 x2, HDCP en 3.5mm audio
  • Ergonomie: 130mm hoogte-instelbaarheid, 90° rotatie, draaibare voet en kantelhoek van 23° omhoog/5° omlaag
  • Overig: Blue Light Reduction, Flicker Free LED, ACR
afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie