Draadloze ANC headset voor open kantoren

Review: Jabra Evolve 75

Peter Güldenpfennig
Active Noise Cancelling (ANC) was tot voor kort vooral weggelegd voor headphones voor consumenten. Raar, want de technologie leent zich uitstekend voor zakelijke omgevingen, iets wat Jabra ook doorheeft. Met de Evolve 75 introduceren zij een draadloze zakelijke headset in de succesvolle Evolve-serie met deze technologie in een pakket met nog veel meer functionaliteiten.

De Jabra Evolve 75 is een mooi uitziende headset die de zakelijke stijl grotendeels laat vallen met behoud van een mooi strak uiterlijk. De headset is voorzien van een metalen headband en is dus lekker stevig. Grappig genoeg voel je dat niet af aan het gewicht, want die is met 177 gram toch nog best licht. Dat komt voornamelijk omdat Jabra slim gebruik heeft gemaakt van kunststof waar stevigheid geen prioriteit heeft.

De hoofdband is voorzien van een rubberen omhulsel met ruimte die zorgt voor demping wanneer je de headset draagt. Ook dit zorgt weer voor minder gewicht dan wanneer Jabra de hoofdband voorzien zou hebben van een kussentje.

Zowel headset als headphones

De headset is een on ear-model met speakers van 40mm. Prettig is dat de oorschelpen meebewegen met je oren. Dit voorkomt irritatie wanneer je de headset langere tijd draagt en maakt tegelijkertijd dat de headset voor iedereen geschikt is om te dragen, welke vorm je oren ook hebben. Aan de rechterspeaker bevindt zich de microfoon die je naar behoefte kunt draaien en uitlijnen met de hoofdband wanneer je deze niet gebruikt. Daarmee doet de headset ook prima dienst als headphones om muziek mee te luisteren zonder dat iemand ook maar doorheeft dat je een headset draagt. Ook hier helpt het bescheiden maar niet te zakelijke design bij. Wanneer je tijdens een gesprek de microfoonarm opbergt in de hoofdband gaat het gesprek op mute, doe je de microfoonarm weer naar beneden dan gaat het gesprek van de mute stand af. Een stem geeft dit ook aan.

Accessoires

Jabra levert altijd een compleet pakket aan accessoires bij hun headsets. Dat geldt zowel voor de oortjes- als headphone-modellen. Dat is bij de Evolve 75 niet anders. De headset komt in een mooie stevige case waarin je de headset kunt opbergen. In de case vind je ook een USB-dongle om de headset met je computer te verbinden. Verder krijg je er ook een USB-naar- MicroUSB-snoer bij om de headset direct op je computer aan te sluiten en op te laden. Ook komt de headset met een stijlvolle dock waarmee je hem kunt opbergen en hem tegelijkertijd kunt opladen. Kleinigheidje misschien, maar het staat je bureau goed, houdt deze netjes en zorgt er tevens voor dat je headset niet her en der rondslingert.

Interface

Een headset is ‘maar’ een headset, sure, maar dat betekent niet dat bepaalde functionaliteiten niet welkom zijn en al helemaal niet wanneer je hem professioneel gebruikt. Nu hebben de headsets van Jabra altijd al veel functies gehad, maar de Evolve 75 lijkt dit geperfectioneerd te hebben. Niet door het aantal functies perse, maar door deze slim te verbergen achter enkele knoppen op de headset. Grofweg gezegd heb je maar vier knoppen tot je beschikking, twee op elke speaker, naast de volume-functie op de speaker aan de rechterkant. Een dergelijke opgeruimde interface is prettig, want het maakt bediening tijdens het dragen gemakkelijk en je drukt nooit per ongeluk op de verkeerde knop (afgezien van het eerste uur gebruik misschien).

Aan de linkerkant bevindt zich de ANC- en de listen infunctie, aan de rechterkant de knop om gesprekken aan te nemen of af te sluiten en de headset te pairen via bluetooth. Tijdens het pairen van de headset hoor je een stem die je door het proces begeleidt en die het installeren gemakkelijk maakt, zelfs voor de grootst technische leek. Daarnaast is er een button beschikbaar die het mogelijk maakt om de headset te gebruiken met voice control programma’s van Microsoft (Cortana) en Apple (Siri). De Evolve 75 is Microsoft Skype for Business certified en integreert daarmee volledig met dit UC platform. Daarnaast is de Evolve 75 compatibel met andere toonaangevende UC platformen van bijvoorbeeld Avaya en Cisco.

Praktijk

We hintten er al naar in de bespreking over de behuizing, maar het mag gerust nogmaals gezegd worden: de Evolve 75 zit heerlijk. Wat ons betreft is de keuze voor rubber met ruimte rondom de hoofdband een perfecte keuze, want dit zorgt ervoor dat je niet eens merkt dat je de headset op hebt. Hieruit volgt natuurlijk dat deze meer dan geschikt is om hele dagen te gebruiken. Dit wordt onderstreept door de lengte van de accuduur, met een gesprekstijd tot aan 15 uur. Een indrukwekkende hoeveelheid die slechts verminderd wordt door gebruik te maken van de ANC-functie.

Van dichtbij en ver

De headset is geschikt om te gebruiken in grotere open ruimtes*, of sterker nog, is daar echt voor gemaakt. Dat komt allereerst natuurlijk door de draadloze functie middels bluetooth. Je kan in een straal van dertig meter gewoon vrij rondlopen zonder dat je geluidsverlies opmerkt tijdens gesprekken. Dit biedt allerlei mogelijkheden natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van vragen aan collega’s zonder het gesprek te verlaten.

Jabra Evolve 75

Geen geluid, goed gesprek

Maar wat echt een verrassing is, zijn de ANC- en listen in-functies. ANC bewijst z’n waarde al even voor muziekliefhebbers in luidruchtige omgevingen, met name vliegtuigen. Gek genoeg heeft deze functie nog niet veel tractie gevonden in de zakelijke markt. Zonde, want met een druk op de knop direct het omgevingsgeluid uit kunnen schakelen is een godsgeschenk om in rust te kunnen werken of gesprekken te voeren in open kantooromgevingen. Nog wonderlijker is dat de functie zo goed werkt terwijl het geen over ear- maar on ear-headset betreft. Gecombineerd met de noise cancellingfunctie op de microfoon levert dat zeer heldere gesprekken op zonder dat omgevingsgeluid hier invloed op heeft.

De listen in-functie werkt juist weer het tegenovergestelde als de ANC-functie. Mocht een collega je bijvoorbeeld iets willen vragen, druk je gewoon op de knop en je kunt, met de headset op, direct converseren. Prettig, want dit onderbreekt je werk of je gesprek niet en maakt wel dat je rustig kunt werken en toch kunt communiceren wanneer dit nodig is.


Jabra Evolve 75

Jabra Evolve 75Een headset is inderdaad ‘maar’ een headset, maar als we er één aan kunnen raden is het wel de Evolve 75 van Jabra. Het apparaat zit prima op je hoofd, ook voor langere tijd, en is voorzien van alle noodzakelijke functies die prima werken en makkelijk te activeren zijn. Het draadloze element zal ook menig modern kantoor aanspreken, waardoor we de Evolve 75 niet hard genoeg aan kunnen raden wanneer je in de markt ligt voor een headset.

Prijs: € 329,- ; UC-versie met charging stand en Link 370 USB dongle
Gesprekstijd: tot 15 uur
Batterijduur: (met ANC ingeschakeld) tot 30 uur
Oplaadtijd: 2,5 uur
Functionaliteiten: passieve geluidsonderdrukking; Active Noise Cancellation; listen in
Verbinding: bluetooth (tot aan twee apparaten tegelijkertijd); USB
Info: jabra.nl

*De Jabra Evolve 75 is wereldwijd de eerste Skype for Business gecertificeerd headset die voldoet aan de Open Office & Outdoor Requirements van Microsoft

Jabra Evolve 75

9.3 uit 10

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter