Review: Lenovo Thinkpad X1 Carbon

Redactie WINMAG Pro
In het zakelijke segment behoort de lijn van Thinkpad-laptops tot de top. Met de X1 Carbon levert Lenovo een uiterst krachtige ultrabook, die er nog mooi uitziet ook.

Je zult verrast zijn wanneer je bekend bent met de Thinkpad-lijn van Lenovo en je de X1 Carbon voor het eerst in je handen houdt. In plaats van het zo typerende zwarte, ietwat 'lompige' Thinkpad-design heeft Lenovo deze ultrabook in een strak jasje gestoken. De strakke lijnen en hoeken die de Thinkpad-lijn definiëren zijn echter nog steeds aanwezig. En als dat je niet overtuigd bent dat je te maken hebt met een Thinkpad, dan doet de opvallende rode trackpoint dat wel.

De behuizing is, zoals de naam al doet vermoeden, van koolstofvezel en dat geeft de laptop een robuust uiterlijk. Bovendien geeft het de ultrabook een chique uitstraling. Het beeldscherm geeft wat makkelijk mee, waardoor gemakkelijk speling ontstaat in opengeklapte toestand.

De specificaties zijn indrukwekkend. Met een Intel Core i5-processor, geklokt op 1,8GHz, en 8GB aan intern geheugen heb je meer dan genoeg paardenkracht tot je beschikking om elke digitale klus met gemak te klaren. Daarbij is de accuduur acceptabel. Een dag onderweg werken gaat met gemak wanneer je niet alle functies zoals wifi voluit hebt draaien. Ook het beeldscherm van 14-inch en een resolutie van 1600 x 900 doet z'n werk goed. Ondanks dat het 'maar' een tn-paneel, blijft de kijkhoek aardig en komen kleuren mooi tot hun recht.

Met het touchpad zijn we minder tevreden. Het design van de X1 Carbon stelt de trackpoint centraal, en dus zitten de, overigens goedkoop ogende muisknoppen boven het touchpad in plaats van eronder. In het touchpad zelf zitten onderin wel knoppen verwerkt, maar deze staan standaard enorm gevoelig ingesteld, waardoor we ze vaak per ongeluk indrukten. Gelukkig kun je de gevoeligheid lager instellen, iets wat we van harte aanbevelen.

Thinkvantage

Groot pluspunt is de standaard Lenovo ThinkVantage-software die met de Thinkpad wordt geleverd. Hiermee kun je alle instellingen van je ultrabook aanpassen. Handig, hoef je niet meer door configuratieschermen te bladeren op zoek naar die ene instelling. Ook kun je er wachtwoorden mee opslaan en back-ups mee maken. Je hebt dus in feite alle belangrijke software om je data te beschermen bij elkaar.

De SimpleTap-software voelt dan weer overbodig. Hiermee kun je je desktop voorzien van 'tegels', waarmee je volgens Lenovo gemakkelijk applicaties kunt starten en instellingen kunt wijzigen. Voor ons voelde dit toch vooral als een schermvullend startmenu aan.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie