Review: Microsoft Surface RT

Redactie WINMAG Pro
Tijdens onze eerste ontmoeting met de Microsoft Surface waren we al behoorlijk enthousiast over de tablet. Zelf waren we wel benieuwd of dit enthousiasme zou aanhouden nadat we een langere periode met het apparaat konden doorbrengen. Het moet gezegd worden: Microsoft toont zich heer en meester van de Windows-tablets.

Wat is het, dat Windows 8 fabrikanten uitnodigt tot het uitbrengen van tablets en convertibles die vaak voorzien zijn van de meest bizarre gimmicks? De Windows 8-tablet die je per se wilt hebben is jammer genoeg eerder uitzondering dan regel en dat is nergens voor nodig. Dell toonde dit al aan met de Latitude 10, net als Asus met hun VivoTab RT. Maar de koning op het gebied van Windows 8-tablets is op dit moment Microsoft. Net als Dell en Asus begrijpen zij dat minder uiteindelijk meer is. Ook op de Surface tref je geen zinloos gedraai, gezwiep of geschuif aan. Het is ‘gewoon’ een tablet, waarbij het gebrek aan gimmicks uiteindelijk resulteert in een verfijnderder en beter uitgebalanceerd product.

De Surface oogt met zijn polycarbonate behuizing sowieso strak en voelt goed. De tablet ligt stevig in de hand zonder dat deze meteen onder de vingerafdrukken zit. Aan het uiterlijk en de stevigheid van de behuizing is veel aandacht geschonken en dat kunnen we waarderen. De hoekige zijkanten doen je meteen denken aan zakelijke soberheid, maar geeft het apparaat ook een stoer, zelfverzekerd uiterlijk.

Maar vergis je niet, want ondanks het sobere uiterlijk knalt het 10,6-inch scherm een kleurenpalet op je af waar je ‘u’ tegen zegt. De kijkhoek is prima waarbij kleuren ook onder een grotere kijkhoek zich staande houden. De tablet is daardoor uitstekend geschikt voor het consumeren van multimediacontent, iets waar een tablet natuurlijk sowieso goed in zou moeten zijn.

De Microsoft Surface RT heeft een zogenaamde kickstand, waarmee je het apparaat een standaard geeft en voor je neer kunt zetten.

De voortrekkersrol van Microsoft

Natuurlijk leent de Surface zich voor meer dan alleen multimedia. Net als op Windows 8 Phone werkt de RT-versie van het besturingssysteem prima met de standaard mail-protocollen, social media en apps uit de Microsoft Store. Vaak valt het Windows 8-kwartje pas na enkele dagen (mocht je er nog geen ervaring mee hebben tenminste), en dan valt ook op dat Microsoft goed heeft nagedacht over het een-tweetje tussen hun besturingssysteem en de hardware. Dat andere fabrikanten vaak de boot missen en halfbakken Windows 8-tablets uitbrengen is hun schuld, niet de schuld van het besturingssysteem. Die werkt goed en dit bewijst de Surface. Je swipet, schuift en sleept binnen de kortste keren alsof je nooit anders gedaan hebt, en dat werkt ook allemaal vlekkeloos.

Dat beiden afkomstig zijn van Microsoft is geen excuus. Doe het goed als fabrikant of doe het niet. Microsoft neemt duidelijk een voortrekkersrol als het gaat om kwaliteit van de hardware en integratie hiervan met het besturingssysteem.

Prijs

De Surface niet echt een krachtpatser. Met een Tegra3-processor  van 1,4GHz en 2GB  intern geheugen voelt de Surface wat ‘gewoontjes’. Hiermee kunnen we dan ook niet om het idee heen dat de Surface RT (en vergelijkbare tablets) met 486 euro gewoon te zwaar geprijsd is. Voor dat bedrag krijg je enkel de kale versie met 32GB opslag. Wil je meer opslagruimte of een toetsenbord die dienst doet als cover, dan betaal je fors meer. Wat ons betreft zou een cover, eventueel met ingebouwd keyboard, eigenlijk standaard bij een tablet geleverd moeten worden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie