Review: Shuttle DS10U

Redactie WINMAG Pro
Waarom je van de desktop of serverkast af zou moeten willen? Wendbaarheid. Barebones passen overal. En doen vandaag de dag absoluut niet onder voor het vermogen van zakelijke desktops of laptops. Dát onderstreept de Shuttle DS10U als geen ander. Muisstille koeling, slanke behuizing, alle poorten die je nodig hebt en een krachtige Intel CPU: wij ontdekten de veelbelovende PC. Onze ervaring vind je hier.

Barebone PC’s, ook wel mini PC’s genoemd, werden rond de eeuwwisseling met kritiek ontvangen. De samenstellingen van toen zouden niet kunnen concurreren met de desktops die op dat moment in kantoorruimtes domineerde. In de afgelopen 6 á 7 jaar bewezen barebone-fabrikanten het tegendeel. Ontwikkelaars als Shuttle wisten de kracht van een traditionele desktop intact te houden en tegelijkertijd ruimte-, energieverbruik en lawaai weg te werken. Daarvan is de onlangs geïntroduceerde Shuttle DS10U het levende bewijs.

Variaties

De barebone wordt in vier varianten geleverd. Het eerste verschil tussen de DS10U, DS10U3, DS10U5 en DS10U7 is de meegeleverde processor. Die loopt op, van een energieefficiënte Celeron 4205U of Core i3-8145U tot de krachtige Core i7- 8565U.

Het tweede verschil geldt uitsluitend voor de DS10U, die niet met een Intel UHD Graphics 620-kaart en USB 3.2 Gen 2, maar 610-kaart en USB 3.2 Gen 1 wordt geleverd.

De verschillende prijzen en processoren zijn bedoeld om verschillende doeleinden te vervullen. Maar of je de DS10U nou als ‘traditionele’ computer of compacte server inzet: de belangrijkste speerpunten worden gedeeld.

Shuttle’s nieuwe barebones zijn muisstil. Koeling vindt zonder ventilatoren plaats. Stof bouwt minder snel op, wat de noodzaak van regelmatig onderhoud wegneemt. Dat maakt de Shuttle DS10U bijzonder effectief voor taken die ononderbroken moeten plaatsvinden. De computer kan dag en nacht draaien, zonder hier omkijken naar te hebben.

 

Connectiviteit

Belangrijke poorten zijn aanwezig. HDMI 2.0a en DisplayPort 1.2 voorzien in haarscherpe afspeelmogelijkheden. VGA is een prettige toevoeging, aangezien dit het gebruik van oudere displays toestaat.

Bij de voorganger van de DS10U vond je de audio ports achteraan. Deze zijn - mede om ruimte voor twee extra USB-aansluitingen te creëren - naar voren verschoven. Vandaar bieden de DS10U3, 10U5 en 10U7 in totaal vier USB-aansluitingen. Tot slot bevat elk model een WLAN/Bluetooth-module voor draadloze verbindingen. Qua connectiviteit ontvang je daarmee precies hetzelfde als een doorsnee desk- of laptop.

De barebones staan stuk voor stuk een HDD of SSD en tot 64GB aan RAM toe. Ook NVMe is geïntegreerd. Hoeveel RAM je uiteindelijk installeert, hangt af van jouw doeleinde. Met een SSD en 16GB aan RAM fungeert de DS10U bijvoorbeeld prima als werkcomputer. Of, in het geval van de DS10U7 en 32GB aan RAM, een kostenefficiënte miniserver.

De behuizing kan liggend of staand bevestigd worden. Elk model wordt met een VESA-standaard geleverd, wat montage aan of op een monitor mogelijk maakt.

Het oordeel

Onderaan de streep bouwt Shuttle met de DS10U verder op een reeds indrukwekkend aanbod. Elke ontwerpkeuze draagt bij aan inzetbaarheid. Het resultaat is een flexibele barebone voor diverse functies. Baat jouw omgeving bij energie-, kostenefficiëntie en flexibiliteit, dan baat je bij DS10U.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie