Review: Synology DiskStation 216+

Redactie WINMAG Pro
Veel kracht in een klein design, dat is een behoorlijk accurate beschrijving van de DiskStation 216+, de nieuwe 2-bay nas van Synology. Gericht op thuiskantoren en kleine bedrijven, maar eigenlijk overal op zijn plek.

Review: Synology DiskStation 216+

Wat nassen betreft heeft Synology altijd aandacht besteed aan de behuizing. Dat zit bij DiskStation 216+ ook helemaal goed. De behuizing is mooi slank, ondanks de ruimte voor twee schijven. Aan beide zijkanten is het Synology-logo netjes gestanst. Aan de voorkant vind je led-indicatoren voor de status (waarvan trouwens de felheid aan te passen is, leuke geste), de netwerkverbinding en aanwezigheid en activiteit van beide drive bays.

Aan de voorkant tref je ook de magnetische sluiting aan waarachter beide bays schuilgaan.  Als we een minpunt moeten noemen, is het dat wel. Het lijkt mierenneukerig, maar op een nas die zo robuust aandoet, voelt de magnetische sluiting als een halfbakken oplossing die de nas niet staat. Verder bevindt zich een usb 3.0-poort aan de voorkant. Aan de achterkant bevindt zich een 1GbE lan-poort, naast twee usb 2.0-poorten en een eSatapoort.

Specificaties

Binnenin de nas vinden we een Intel Celeron dual-core-cpu van 1.6GHz. De processor ondersteunt ook Intel's Burst-technologie. Dit betekent dat je met kleine intervallen de snelheid van de processor op kunt voeren tot 2.16GHz. Handig voor die momenten wanneer je deze extra processorkracht kunt gebruiken. Verder is de nas voorzien van 1GB aan intern geheugen. De nas ondersteunt schijfruimtes tot 16TB (tweemaal 8GT). Enkel de Btrfs- en EXT4-bestandssystemen worden ondersteund, maar mocht je ook externe opslag gebruiken, dan mag dit ook het EXT3-, FAT-, NTFS- en HFS+-bestandssysteem zijn.

Diskstation Manager

DiskStation Manager van Synology wordt niet voor niets volop geprezen. Het is een van de prettigste besturingssystemen ter wereld. In een mum van tijd installeer je je nas in jouw netwerk en ben je up-and-running. DiskStation Manager vormt de hub vanwaar je jouw nas inzet in je bedrijf of thuis. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk te gebruiken om de nas zowel printserver als bestandsserver te laten zijn. Daarbij is de nas ook bereikbaar van buitenaf, dus kun je het eigenlijk net zo goed zien als een handige cloud-oplossing, als je daar behoefte aan hebt. Hiervoor heeft Synology ook allerlei mobiele apps uitgebracht. Dus of je nu documenten wilt delen, downloaden of juist uploaden, of dat je je nas voor de opslag van foto's en muziek wilt gebruiken, Synology heeft er een app voor. Dit maakt de DiskStation 216+ ook een aantrekkelijke optie wanneer je je mobiliteit niet wilt verliezen.

Alle media binnen handbereik

De nas biedt ook enkele handige multimediafuncties zonder dat je hier per se weer apps voor moet installeren. Zo transcodeert de nas H.264 4K video's naar 1080p, waarmee je video's kunt streamen naar je tv of monitor. Meteen in het juiste formaat dus, waarmee Synology effectief de noodzaak van software van derde partijen elimineert en je naast netwerkopslag ook meteen jouw multimedia-hub in huis haalt. Veel kracht in een klein design, dat is een behoorlijk accurate beschrijving van de DiskStation 216+, de nieuwe 2-bay nas van Synology. Gericht op thuiskantoren en kleine bedrijven, maar eigenlijk overal op zijn plek.

Groei van opslag

De naam zegt het al, de DiskStation 216+ behoort tot de plusserie van Synology, een serie die gericht is op de lange termijn. Dat betekent dus dat de benodigde schaalbaarheid aanwezig is als de behoefte naar meer opslag groeit. Bovendien gaat het apparaat lang mee vanwege het robuuste ontwerp en lange ondersteuning aan de softwarekant vanuit Synology.

Veiligheid van data

Wat opslag van data betreft, blijft een van de kritieke punten toch de veiligheid. Dat zit bij Synology meer dan goed. Allereerst is DiskStation Manager voorzien van de Security Advisor, een handige tool waarmee je eigenlijk audits uitvoert over je eigen nas. Met AppArmor blokkeer je schadelijke programma's. Verder kun je de veiligheid helemaal naar wens instellen. Denk hierbij aan extra antiviruspakketten, standaard encryptie voor al je bestanden en 2-staps verificatie. Je data is dus niet alleen altijd en overal toegankelijk, maar ook nog eens veilig.

Conclusie

Zoals de meeste oplossingen van Synology, haal je met de DiskStation 216+ een meer dan prima nas in huis. Het mkb heeft er een prima hub bij in het netwerk om te gebruiken als opslag-, cloud- of printerserver, maar ook voor multimediadoeleinden staat de nas zijn mannetje.

Prijs: € 332,75 (incl. BTW)

Bays: 2

Opslagcapaciteit: 16TB (2x 8TB)

Aansluitingen: 1GbE, 1x usb 3.0, 2x usb 2.0

CPU Intel Celeron-processor N3050

Info: synology.com

+ Robuuste behuizing

+ Makkelijk en snel te installeren

+ Zowel interessant voor zakelijke- als multimediagebruikers

+ 4K-ondersteuning

- Magnetische sluiting voelt goedkoop aan

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie