Netwerkopslag voor grootverbruikers

Review: Synology DiskStation 916+

Redactie WINMAG Pro
Als het gaat om betaalbare NAS-systemen met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, dan staat Synology met hun DiskStation-lijn bovenaan de lijst. De DiskStation 916+ is de nieuwste telg in de DS+-serie.

Zoals je misschien wel gewend bent, is ook de DS 916+ voorzien van een stevige behuizing met een gestanst Synology-logo. De NAS telt vier bays en ziet er strak uit. Wel is het jammer dat Synology heeft gekozen voor een wat goedkoop aandoende klep die je vastklemt aan de voorkant. Een NAS als deze had natuurlijk voorzien moeten worden van een ophanging waarmee de bays af te sluiten zijn met slot. Een kleinigheid misschien, maar het had de NAS goed gestaan.

Synology DiskStation 916+

Als het gaat om betaalbare #NAS-systemen met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, dan staat Synology met hun DiskStation-lijn bovenaan de lijst. De #DiskStation 916+ is de nieuwste telg in de DS+-serie. www.winmagpro.nl/content/review-synology-diskstation-916

Geplaatst door WINMAGPro op donderdag 28 juli 2016

Qua poorten vind je drie USB 3.0-poorten op de NAS, één aan de voorkant en twee aan de achterkant. Ook een eSATA-poort is aanwezig mocht je eventueel externe opslag aan willen sluiten. Het apparaat hang je aan je netwerk middels de twee 1GbE LAN-poorten. Deze ondersteunen trouwens link aggregatie en failover support, waarmee je respectievelijk de doorvoersnelheid verhoogt en de ene LAN-poort de functie van de andere kan overnemen bij het falen van de netwerkconnectie.

Specificaties

De DS 916+ draait op een Intel Quad Core-cpu van 1,6GHz, met burst tot aan 2,56GHz. Op het gebied van intern geheugen kun je kiezen uit een configuratie met 2GB of 8GB. Best verrassend dat Synology de 2GB niet laat voor wat het is en voor minstens 4GB is gegaan. Het bedrijf heeft hier echter een goede verklaring voor. Zo is het 2GB-model bedoeld als echte instapper voor een nette prijs, terwijl het 8GB-model zich richt op de power users die bijvoorbeeld ook gebruik willen maken van uitgebreide Docker-mogelijkheden. Dat kan overigens ook bij het 2GB-model, maar dan heb je logischerwijs minder containers die je aan kunt maken om applicaties in te draaien.

De NAS ondersteunt 8TB, dus heb je maximaal 32TB aan ruimte tot je beschikking. Heb je hier nog niet genoeg aan of wil je vanwege groei uitbreiden, dan is de DX513 uitbreidingsunit een optie. Deze uitbreidingsunit verhoogt het aantal bays met vijf, waardoor de DS 916+ uitermate schaalbaar is en hoe dan ook een goede investering wanneer je verwacht dat je bedrijf gaat groeien in de toekomst.

Praktisch

Vier bays stellen je in staat om het systeem geheel naar eigen hand te zetten. Zo is de NAS bijzonder goed geschikt om op te werken met DiskStation Manager 6.0. Was DSM voorheen 'gewoon' een NAS-besturingssysteem, tegenwoordig is het een volledig ingerichte productiviteitssuite waar een gemiddeld kantoor prima mee uit de voeten kan. Van het delen van bestanden tot aan het samenwerken aan projecten (bijvoorbeeld met Note Station of SpreadSheet). Wil je een eigen cloud opzetten? Geen probleem met Synology's Cloud suite. De bijbehorende mobiele apps, zowel voor iOS als Android, stellen je in staat om overal ter wereld de DS 916+ te benaderen.

Synology DSM 6.0

Security

Hoewel we bij een NAS vooral denken aan 'een harde schijf op afstand', is het natuurlijk veel meer dan dat. We noemden al de productiviteit, maar ook op het gebied van security doet een NAS goede zaken, zo ook de DS 916+. Data wordt bij het lezen of wegschrijven versleuteld dankzij AES-NI-encryptie, versleuteling die hardwarematig is ingebouwd in de Intel-cpu. Het komt in het kort neer op beveiliging van data zonder grove snelheidsverliezen bij het lezen en schrijven, respectievelijk 225 MB/s en 209 MB/s.

Wil je je NAS inzetten voor surveillancedoeleinden, dan wordt het je erg makkelijk gemaakt met Synology's Surveillance Stationpakket. Deze software stelt je in staat videofeeds op je NAS op te nemen en op te slaan. Bij het pakket zitten twee gratis apparaatlicenties, dus heb je een of twee IP-camera's, dan kun je direct je beveiliging dichttimmeren met de DS 916+.

Multimedia

Naast zakelijke doeleinden heeft ook multimedia zo z'n plek op het apparaat. Out-of-thebox ondersteunt de NAS vele soorten encoders, waardoor je moeiteloos een stream opzet naar bijvoorbeeld een HDTV of een tablet. Bovendien wordt ook 4K ondersteunt. Wel is de transcodering van deze content enkel mogelijk met de videosoftware van Synology zelf.

Conclusie

Op het gebied van schaalbare opslag kent Synology bijna geen gelijken. Daarbij komt ook het prettige DSM om de hoek kijken als groot pluspunt om te kiezen voor een Synology NAS. Dat het apparaat aan de buitenkant wat goedkoop aandoet is jammer, maar geen reden om niet te kiezen voor de DS 916+ als je op zoek bent naar flexibele opslag met een veelvoud aan mogelijkheden.


Synology DiskStation 916+

+ Zeer schaalbaar
+ Multifunctioneel voorbij opslag alleen
+ Veel veiligheidsfeatures

- Redelijk prijzig

Cijfer: 8,9
Goed getest

Specificaties

Adviesprijs:
2GB: € 580.80 (incl. BTW)
8GB: € 629.20 (incl. BTW)
Bays: 4
Opslagcapaciteit: 32TB (4x 8TB)
Aansluitingen: 2x Gb-ethernet, 3x usb 3.0, 1x eSATA
CPU: Intel Pentium N3710
RAM: 2GB / 8GB
Info: synology.nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie