Review - Synology DS1621xs+

Redactie WINMAG Pro
Sinds jaar en dag levert het Taiwanese Synology krachtige storage oplossingen voor zowel thuis als thuiskantoren, middelgrote bedrijven tot aan kleine enterprise installaties. De DS1621xs+ is gericht op middelgrote bedrijven en kent de schaalbaarheid en multi-inzetbaarheid die we van Synology gewend zijn.

De DS1621xs+ kent 6 bays en is hiermee dus al ruim voorzien aan de nodige opslag. De NAS kent 10GbE connectiviteit en is tevens voorzien van niet één maar twee M.2 SSD slots. Snelheid en schaalbaarheid (tot aan 16 drives met de DX517 expansie units) gaan dus hand in hand. Verder is de NAS voorzien van een server class 4-core processor en tot aan 32 GB DDR4 ECC aan RAM. Stevige workloads zijn hiermee dus geen probleem.

Installatie

Voor Synology-kenners zal het geen verrassing zijn, maar in een review kun je simpelweg niet om de gemakkelijke en gebruiksvriendelijke installatie van hun storage oplossingen heen. Zelfs als je niet de meest tech savy ondernemer bent is het integreren van deze oplossing in je bestaande IT een fluitje van en cent, daar zorgt de grafische interface van Synology wel voor.

De trays zijn hot swappable, dus moeilijk doen bij het vervangen van een drive is niet aan de orde. Mocht er nu iets fout gaan met het systeem zorgen de high availability-functionaliteiten van Synology van gemoedsrust. Denk aan een naadloze transitie tussen servers wanneer je de nas als zodanig gebruikt. Ook het fan-less design van de CPU en de passieve koeling van het systeem voorkomen mogelijke fouten.

Software

We kunnen niet over de hardware van Synology praten zonder hierbij de software te noemen. De Synology Collaboration Suite biedt je als organisatie alles wat je nodig hebt om productief te kunnen zijn waarbij je als organisatie de beschikking hebt over een privé-cloud met de nodige security. Denk aan een Office-oplossing met wordprocessor, spreadsheets, presentatiemogelijkheden en een eigen mailcloud. Ook heb je chatfunctionaliteiten waardoor communiceren middels de NAS geen probleem is. De Collaboration Suite werkt naadloos in tandem met de NAS, waardoor al je werk veilig opgeslagen wordt en naar keuze gebackupt wordt.

Schaalbaarheid

We noemden al de DX517 expansie unit waarmee je de nas kunt voorzien tot aan 16 drives, wat al niet misselijk is. Maar ook qua I/O-communicatie en bandbreedte heb je opties tot uitbreiding. Zo is de nas voorzien van twee M.2 2280 NVMe SSD-slots waarmee je de SSD-cache uitbreidt en de response rate verhoogt. Naast de al aanwezige 10GbE port kun je de nas uitbreiden met een 10GbE NIC waarmee je de leessnelheid verhoogt tot aan 3,100 MB/s.

Met andere woorden, ondanks dat de nas met zes bays al ruim voorzien is, is het alsnog een prima investering wanneer verdere groei van je organisatie verwacht wordt.

Conclusie

Zoals de meeste oplossingen die Synology levert, is ook de DS1621xs+ zeer betrouwbaar, schaalbaar en bovenal: vertrouwd. Of je nu nieuw bent met de oplossingen van Synology of een doorgewinterde fanaat bent van het Taiwanese merk, de DS1621xs+ is een enorm betrouwbare en prettige investering waarmee je zeker bent van veiligheid voor je business assets.  

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie