Review: Wasabi Hot Cloud Storage

Redactie WINMAG Pro
De vraag naar dataveiligheid groeit. Backup software-oplossingen van ontwikkelaars als Altaro, Synology, Acronis, QNAP en Veeam stellen IT-teams en MSP’s in staat om organisaties en klanten in bedrijfscontinuïteit en -veiligheid te voorzien. Hoewel public cloud object storage-diensten zich bij uitstek voor de benodigde opslagcapaciteit lenen, zijn de gemiddelde kosten een heikel punt voor dienstverleners en hun klanten. Wasabi Technologies, een cloud storage-dienstverlener, werkt sinds 2017 aan een overbrugging van het probleem. Inmiddels stelt de organisatie dat haar dienst 80 procent goedkoper is dan Amazon S3, één van de meest gebruikte cloud object storage-oplossingen. Het mag geen verrassing heten dat de stelling onze aandacht trok. Bedraagt de prijs daadwerkelijk één vijfde van de norm, en laat ook de praktische toepassing niets te wensen over, dan kunnen we spreken van een wereldveranderende technologie.

Nu, na een maand lang met Wasabi gewerkt te hebben, delen we met blijdschap mee dat het bedrijf de wereld daadwerkelijk verandert. 

Wasabi Hot Cloud Storage is de meest kostenefficiënte cloud object storage-dienst van het moment. Gebruik is kinderspel en het licentiemodel sluit naadloos aan op de praktijk. 

In dit artikel bekrachtigen we onze uitstekende kennismaking door verder in te zoomen op prijs, gebruik en functionaliteit. 

80 procent voordeliger

Cloud object storage-diensten maken het doorgaans mogelijk om bedrijfsgegevens te huisvesten in de hardware-infrastructuur van de verlenende leverancier. Voorbeelden van leveranciers zijn Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud - en Wasabi. 

Het opslaan van back-ups is een veelvoorkomend doeleinde. De meeste leveranciers zullen de uitwisseling van data met backup-software als (onder andere) Altaro en Veeam faciliteren. Softwaretools zijn regelmatig met gemak te machtigen, waarna gegevens geautomatiseerd weggeschreven en opgehaald kunnen worden. 

Hoewel Wasabi’s integratiemogelijkheden absoluut niet onderdoen voor de alternatieven, is de prijs van de opslag een werkelijk onovertroffen speerpunt.

Amazon S3, één van de populairste cloud object storage-diensten, kost je minstens € 35,27 per terabyte per maand. Google Cloud vraagt een paar euro meer; Microsoft Azure een paar euro minder. In Wasabi’s geval bedraagt het verschil geen enkele euro’s, maar tientallen. Klanten van het Wasabi ‘Pay-Go’-model ontvangen een maandelijkse factuur van € 5,99 per terabyte. Daarmee slaagt de organisatie in het leveren van de meest voordelige dienst van zijn soort. 

De aansluiting op eindgebruikers en software van derden

Wasabi’s kostenefficiënte cloudopslag stelt je onder andere in staat om een tweede kopie van een bestaande on-premise- of cloud-database te maken of bij te houden. Een combinatie van Wasabi’s opslagcapaciteiten de juiste backup-software maakt het mogelijk om gegevensverlies na een cyberaanval, natuurramp of menselijke fout terug te draaien. 

Wasabi wordt regelmatig door MSP’s ingezet voor de security dienstverlening aan Nederlandse bedrijven van diverse omvang. Configuratie en beheer verlopen via een webportaal. Het dashboard is uitzonderlijk simpel en stelt administrators onder andere in staat om buckets aan te maken, policies te wijzigen of creëeren en gebruikers (gelaagd) te machtigen. Ook de simpele facturatie - namelijk per maandelijkse terabyte - is geen onbelangrijk pluspunt voor MSP’s. 

Wasabi heeft datacenters in Amsterdam, Plano (Texas), Oregon, Northern Virginia en Tokyo. Bij het aanmaken van een bucket maak je een vrije keuze voor de regio waarin uiteindelijke gegevens opgeslagen dienen te worden. 

Gecreëerde buckets zijn voor eindgebruikers toegankelijk via Wasabi Explorer, een filebrowser voor de interactie tussen lokale devices en de cloud storage. 

Software van derden is te machtigen met ‘Access Keys’. Gebruik je Wasabi om de back-ups van klanten of jouw bedrijf te faciliteren, dan gebruik je de Access Keys voor het aansluiten van automatiseringssoftware. Wasabi koppelt gemakkelijk met het gros van veelgebruikte backup-oplossingen, waaronder Altaro, Veeam, Synology (Hyper Backup en meer), QNAP en Acronis.

Door API-functionaliteit gedeeltelijk te simplificeren met Access Keys, slaagt Wasabi in een ontwerp dat net zo gebruiksvriendelijk als kostenefficiënt is. Elke API-uitwisseling tussen Wasabi en software van derden is gratis, in tegenstelling tot Amazon S3 en Microsoft Azure Blob Storage.

Slotgedachten

Hoewel we Wasabi tot nog toe nadrukkelijk beschrijven als oplossing voor backup-infrastructuren, reikt de totale inzetbaarheid verder dan dat. Hot Cloud Storage is net zo snel als de gangbare alternatieven, en dusdanig voordelig dat ook de primaire opslagoplossingen van bedrijven - zij het on-premise of in de cloud - met een voordeligere optie vervangen kunnen worden.

Simpel beheer, eenvoudige facturatie en een ongekend prijspunt maken het voor MSP’s mogelijk om de meest basale opslagbehoeften met een kostenefficiënt antwoord te dekken. De dienst is volledig AWS S3 bit-compatibel, wat betekent dat er geen aanpassingen van bestaande S3-applicaties benodigd zijn bij een overstap. 

Wasabi wordt in Nederland beschikbaar gemaakt door CloudLand. Bezoek de website, lees verder, maak een afspraak of probeer de dienst 30 dagen lang gratis uit. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie