Review: Zyxel Nebula Control Center, volledig en baanbrekend netwerkoverzicht

Geert van der Klugt
Kostenbesparing, beheermogelijkheid en overzicht voor netwerkdienstverleners: met een enkel doel voor ogen vernieuwde Zyxel onlangs zijn Nebula Control Center. Adequate access points (AP), switches en security gateways zijn één ding, de mogelijkheid om deze vlot en grootschalig in te zetten het tweede – precies dat waar het Nebula Control Center van voorziet.

Wij testten het netwerkbeheerplatform om te bepalen in hoeverre Zyxel de configuratie en het onderhoud van meerdere bedrijfsnetwerken vergemakkelijkt. De vraag naar een nieuw of aangepast bedrijfsnetwerk kan ontstaan na legio oorzaken. Veelgenoemd zijn verhuizingen, de veroudering van bestaande hardware of de (enigszins late) overstap naar WLAN. Sinds jaar en dag levert Zyxel WLAN-access points, bijbehorende firewalls en switches. Elk device in de Nebula-productlijn is compatibel met het Nebula Control Center. De kracht van Zyxel zit in de mogelijkheid van het faciliteren en beheren van een netwerk, zonder daadwerkelijk op locatie te hoeven zijn.

LEES OOK: Alles over netwerk

QR-codes op de verpakking van producten zijn in te scannen met de Nebula Mobile App. Actief of niet, de link wordt gelegd en wanneer de access point ingeschakeld wordt, verschijnt zijn activiteit in het Nebula Control Center. Een alternatief is het invoeren van een MAC-adres en serienummer in het Control Center – dezelfde uitkomst, iets meer input, maar eveneens gemakkelijk. Wanneer je voorafgaand aan een netwerkinstallatie elk device invoert, (optioneel) een organisatie en locatie toevoegt in het Control Center, kan je met een enkel doel voor ogen aan de slag. Na de aanleg van het netwerk ben je voor het beheer eerder niet dan wel genoodzaakt om op locatie aanwezig te zijn.

Inzicht

Per locatie en organisatie troubelshoot je met gemak eventuele problemen. Zo wordt de werklading per AP en switch weergegeven, krijg je inzicht in het aantal clients en het verbruik in een periode naar wens en haal je met een enkele klik een overzichtelijke netwerktopologie op, inclusief de status van elk netwerkonderdeel (online, alert en offline). Keuzes rondom het uitbreiden of verminderen van een netwerk zijn hierdoor in oogopslag te maken. Weten welke hardware nodig of overbodig is helpt logischerwijs bij een optimale investering in apparatuur. Bovendien is de exacte locatie van elk device weergegeven, zodat je bij problemen als een verminderde dekking op afstand kan aangeven welke plaatselijke wijzigingen doorgevoerd zullen worden.

Het Nebula Control Center draait in de cloud. Uptime staat garant, de webapplicatie zal 99,9 procent van de tijd beschikbaar zijn, in een browser en op een device naar wens. Tot slot weerspiegelt ook het licentiemodel Zyxel’s aandacht voor dienstverleners en gebruiksgemak. Een licentie wordt geleverd bij elk Nebula-product. Upgraden naar een Pro-licentie is mogelijk, waarmee je geen zeven dagen, maar tot een jaar lang terug kan blikken op devicestatistieken, templates kan opslaan en toepassen voor een nog verdere versnelling van netwerkaanleg en -kwaliteit. Licenties werken per device, wat het behouden van overzicht vergemakkelijkt.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert