Review: Asustor AS5102T

In Taiwan lijken ze een patent te hebben op het fabriceren van nassen. Synology en QNAP bijvoorbeeld, maar ook Asustor gooit hoge ogen. Dit laatste bedrijf mag met zijn vier jaar misschien de jongste van het drietal zijn, dat betekent niet dat hun producten er niet toe doen. Zoals de AS5102T-nas voor het mkb of voor thuis, dat is aan jou.
Review: Asustor AS5102T
Een flink uitbreidbare nas met twee gezichten

We gingen aan de slag met de AS5102T, een 2-bay nas die draait op een Quad Core Intel Celeron processor van 2.0 GHz. Intern heb je 2GB tot je beschikking, uitbreidbaar tot 8GB via een handig tweestaps kliksysteem. Wat schijven betreft kun je kiezen uit hdd of ssd (of een hybride hdd/ssd-setup ook ondersteund wordt hebben we niet kunnen testen), zowel 2,5-inch als 3,5-inch SATA II en III. Zoals elke moderne nas ondersteunt deze hot swaps, het zou bijna vreemd zijn als dit niet ondersteund werd.

Inputs

Wat inputs betreft is deze nas opvallend goed voorzien. Drie usb 3.0-poorten en twee usb 2.0-poorten geven je genoeg aansluitingen voor externe opslag bijvoorbeeld, hoewel je hier natuurlijk ook de eSATA-poorten voor kunt gebruiken. Uiteraard is de nas ook als centrale printserver te gebruiken.

Een snelweg voor je data

Twee Gb ethernetpoorten zorgen voor een snelle doorvoer van je data. Combineer de twee poorten en je kunt de snelheid oppompen middels link aggregatie terwijl load balancing het verkeer 'in check' houdt. Ook ben je verzekerd dat jouw zaak doordraait aangezien de ene ethernetpoort uitval van de ander opvangt.

Een nas met twee gezichten

Asustor voert een beleid waarin mogelijke klanten gesegmenteerd worden naar gebruik, te weten personal users, home users, power users en business users. De AS5102T hangt tussen de twee laatse in. Zodoende worden ook de multimediaprestaties van de nas naar voren geschoven. Met de hdmi-poort hang je bijvoorbeeld een scherm aan je nas en je hebt een mooie multimedia setup voor filmconsumptie. Een optie tot backend voor jouw surveillancesysteem (via Surveillance Center) is ook een optie natuurlijk. Zo is de nas er echt één met twee gezichten, wat de nas net zo flexibel inzetbaar als moeilijk te positioneren maakt. Dat laatste is iets wat Asustor zelf zal moeten aankaarten natuurlijk, dat eerste spreekt alleen maar voor de nas.

Schaalbaarheid

Prettig om te weten is dat de nas behoorlijk schaalbaar is. Zo heb je twee eSATA-poorten, drie usb 3.0-poorten en twee usb 2.0-poorten tot je beschikking. Ook de makkelijk uit te voeren uitbreiding tot 8GB ram is een opsteker. Zodoende zit je ook in de toekomst, mocht je gaan uitbreiden en meer opslag nodig hebben, geramd.

Wellicht iets te duur voor een 2-bay nas
Schaalbaar Genoeg poorten Flexibel inzetbaar

Zie je jezelf als poweruser of ben je een klein bedrijf op zoek naar snelle maar betaalbare opslag? Dan kun je eigenlijk niet om de  AS5102T heen. Het weet dan niet of het voor zakelijk gebruik of multimediaconsumptie bedoelt is, maar die keuze ligt ook aan jou. De flexibiliteit om de nas te gebruiken zoals je wilt heb je, en dat is een compliment. 

Adviesprijs: €399,- Bays: 2 Opslagcapaciteit: 2,5-/3,5-inch SATA II/ III of SSD Aansluitingen: 2 x 1GbE lan, 2 x usb 2.0, 3 x usb 3.0, CPU: Quad Core Intel Celeron, 2.0 GHz RAM: 2 GB Info: www.asustor.com
Asustor AS5102T

Show in Best Choice Award Module