Review: Nokia Lumia 920

Redactie WINMAG Pro
Het is Nokia de laatste jaren niet voor de wind gegaan. Als het Finse bedrijf alles op het witte paard wedde, kon je er van uitgaan dat het zwarte ros zou gaan winnen. Nu het bedrijf Symbian heeft afgestoten en sinds 2011 knuffelt met Microsoft, doen ze een serieuze poging om de eigen positie in telecom-land te verbeteren.

De Nokia Lumia 920 is de vlag op het Windows 8-schip. Op het eerste gezicht ziet de telefoon er helemaal niet slecht uit als je je niet stoort aan felle kleuren van de polycarbonate behuizing. Je kan uiteraard voor een ingetogenere kleur kiezen, maar de meeste modellen van de nieuwe Nokia smartphone komen nu eenmaal in felle kleuren. Het is het handelsmerk van de Lumia-smartphones.

Het geheel is mooi uitgevoerd uit één stuk. Randen en gaten tref je niet aan, enkel op de plek waar je je oplader of hoofdtelefoon aansluit. Wel is de wijze waarop je je micro-sim in de smartphone stopt omslachtig. Het werkt net als op de iPhone. Je moet een bijgevelerde pin in een minuscuul gat steken waarna de sim-houder uit de telefoon schiet. Waarom geen kliklade bijvoorbeeld? Nu maak je in no time krassen op je nieuwe telefoon en dat is gewoon zonde.

Ten opzichte van de huidige high-endsmartphones is het toestel zwaar. Met 185 gram is het zelfs iets zwaarder dan de 183 gram wegende Samsung Galaxy Note II. Het toestel ligt deels daardoor stevig in je hand, maar voelt ook wat 'bulky', zeker in je broekzak.

Een sd-sleuf zit er niet op, dus je zal het moeten doen met de 32GB intern en externe opslag met behulp van Microsoft Skydrive. Verder bevat de behuizing drie knoppen, een aan/uit-knop, een knop om te fotograferen en te filmen en een volumeknop.

Het scherm is opvallend doordat deze wat boven de behuizing uitsteekt. Het ligt er als het ware bovenop. Dit ziet er wat vreemd uit, maar zodra je de telefoon gebruikt merk je waarom Nokia dit zo heeft gedaan. Als je namelijk met je vinger over het touchscreen gaat word je niet belemmerd door randen. Je hebt dus het gehele scherm tot je beschikking wat zeer prettig werkt.
Zodra je de telefoon aanzet valt de keuze voor duale kleuren die Windows Phone 8 zo kenmerkt, onmiddellijk op. Het 4,5-inchscherm met een resolutie van 768 x 1280 pixels laat de kleuren fantastisch naar voren komen. De zogenaamde Metro-look laat prima zien hoe goed het apparaat kleuren weergeeft. Ook de foto's die je met de 8,7 megapixelcamera (achterzijde) maakt zijn kleurrijk, hoewel de kwaliteit van dichtbij gezien wat grofkorrelig is. Toch voldoen de resultaten prima. De camera aan de voorzijde volstaat voor het gebruiksdoel.

De Lumia 920 werkt snel en responsief. Dat is mede te danken aan het kwalitatief superieure aanraakscherm, maar ook door de Snapdragon-processor die perfect in tandem werkt met de 1GB aan intern geheugen en het besturingssysteem. Eerlijk is eerlijk, schuiven en slepen op dit apparaat komt het dichtst bij de vloeiende Apple-ervaring die je op een non-iOS-apparaat zult tegenkomen. En dat is een groot compliment.

Wel is het jammer dat ondanks de vloeiende ervaring Windows Phone 8 toch roet in het eten gooit. Dit besturingssysteem zit potdicht, wat de potentie van de Lumia 920 enorm nekt. Neem de zoekfunctie. Een handige soft-touch-button brengt je snel naar het zoekvenster, maar je zit wat betreft zoekmachine wél vast aan Google-wannabe Bing. Nergens kun je instellen dat je kan zoeken met een andere dienst. Ook zijn veel apps gewoon niet te verwijderen uit het app-menu. Personalisatie is enigszins mogelijk, maar wel binnen de zeer strikte kaders die Microsoft je oplegt en dat stoort enorm.

Daarnaast is daar het bekende probleem: het karige app-aanbod in de Marketplace. Het is in de verste verte niet te vergelijken met dat van Android of iOS. Het is een hardnekkig kip-ei-probleem en tevens een vicieuze cirkel. Zolang Windows Phone weinig voet aan de grond krijgt, hebben ontwikkelaars weinig zin om hier veel tijd in te steken. En andersom: wanneer ontwikkelaars wegblijft, komt dat het marktaandeel van het platform niet van de grond. Essentiële apps als Instagram ontbreken, Whatsapp loopt wat ontwikkeling betreft achter.

Integratie met Microsoft-services zijn, hoe kan het ook anders, feilloos. Toen we de Lumia instelden middels ons eigen Exchange-account hadden we eigenlijk al een mobiel kantoor, dankzij al aanwezige apps als OneNote. Met de navigatie-app is weinig mis en ook social media-integratie zoals Facebook en Twitter is prima gedaan. Het doet z'n werk, en dat is alles wat we vragen.

Om niet te negatief te eindigen moeten we zeker de goede accuduur vermelden. De accu houdt het namelijk best lang uit.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie