Review: ZyXEL NAS540

NAS-devices zijn niet alleen maar groot, log of traag. Ook in de kleinere formaten zijn er tal van opties beschikbaar voor het uitbreiden van je (lokale) opslag. Nu cloud-diensten hotter zijn dan ooit, is het ook logisch dat we dit terugvinden in een NAS, en ZyXEL combineert het in de NAS540.

Vanuit de basis is de NAS als apparaat niet veel gewijzigd ten opzichte van de vorige generaties. Een NAS biedt je de mogelijkheid je opslagcapaciteit te vergroten door harde schijven in een dedicated-systeem en behuizing aan je netwerk te koppelen. Wat wel veranderd is, is de functionaliteit van de NAS. Het is niet langer een statisch apparaat, maar komt beladen met functies en software die een NAS voor zowel het MKB als prosumer, erg interessant maken.

NAS MET PIT

De ZyXEL NAS540 is een vier-bays NAS met een lading aan features en softwaremogelijkheden. Je kunt er dus vier harde schijven in kwijt, zowel 2,5 en 3,5-inch, met een maximum van 24TB (vier keer 6TB). Ondersteunde RAID niveau's zijn RAID 0, 1,5, 6, 10 en RAID5+ Hot Spare. Bijkomend voordeel is dat de harde schijven 'hot swappable' zijn, en dus on-the-go aan de NAS toegevoegd of verwijderd kunnen worden. Om alles draaiend te houden, beschikt de NSA540 over een dual-core FreeScale FS1024 processor welke draait op 1,2 GHz, samen met 1GB DDR3 werkgeheugen. Om te zorgen dat alle data vlot verzonden en ontvangen wordt, beschikt de NAS540 over twee Gigabitpoorten met link-aggregatie. Wil je een back-up maken van je (externe) hardeschijf of media, dan kun je een van de drie USB-3.0 poorten gebruiken, maar je kunt er ook een SD-kaart in steken. Een speciale sync-knop kopieert dan alle gegevens vanaf je medium naar de NAS.

HYBRID CLOUD

Voorheen was het zo dat je data alleen toegankelijk was indien je de NAS zo ingesteld had; dat deze via het web te bereiken was via, bijvoorbeeld, FTP. Die dagen zijn voorbij, vooral met de integratie van cloud-diensten. Met ZyXEL's Media Server kun je diensten als Dropbox, Google Drive en Memopal integreren in je NAS. Vervolgens kun je met ZyXEL's zCloud en 'Own Cloud'-feature alles op een plek bereikbaar maken, vanaf bijvoorbeeld een smartphone, laptop of tablet, maar dus ook op je lokale- en netwerkapparaten waar de NAS in opgenomen zit. Dat is natuurlijk niet alles, de NAS540 werkt ook als Media Server, Print Server, Time Machine en iTunes Server. Een scala aan applicaties zijn te downloaden om de NAS540 verder te configureren tot een apparaat dat aan jouw eisen voldoet.

Zelf harde schijven aanschaffen
Cloudintegratie Streamen naar o.a Chromecast en via DLNA USB-3.0 poorten Schroefloos ontwerp

Ben je opzoek naar een NAS voor thuis of voor op kantoor? Dan is de NAS540 een interessante keuze. De NAS is beladen met features die het apparaat zowel privé als voor het klein-mkb interessant maken, en de toevoeging van clouddiensten in de NAS maakt deze breed inzetbaar. Met een adviesprijs van 199 euro brandt de NAS540 van ZyXEl niet meteen een gat in je portemonnee, maar houd er rekening mee dat je nog wel zelf harde schijven aan de NAS moet toevoegen.

Bays: 4 CPU: FreeScale FS1024 1.2 GHz RAM: 1 GB Aansluitingen: 3x usb 3.0, Cardreader, 2x Gigabit LAN Info: www.zyxel.com
ZyXEL NAS540

Show in Best Choice Award Module