Kaspersky wil integriteit en betrouwbaarheid van producten waarborgen

Russische antivirusmaker Kaspersky verhuist naar Zwitserland

Marc Boersma
Kaspersky, de bekende Russische leverancier van antivirussoftware, kondigt aan de belangrijkste activiteiten voortaan vanuit Zwitserand te doen in plaats van Rusland.

Kaspersky laat weten dat het bedrijf met de verhuizing naar Zwitersland de integriteit en betrouwbaarheid van de producten wil waarborgen en het afnemende vertrouwen wil herstellen. Het van oorsprong Russische bedrijf staat al vele jaren onder druk van westerse bedrijven en overheden, die Kaspersky ervan verdenken met de Russische inlichtingendiensten samen te werken.

Nationale veiligheid

Op maandag 14 mei 2018 maakte Minister Grapperhaus bekend dat het contract met Kaspersky was beëindigd met het oog op de nationale veiligheid. Ook bedrijven die te maken hebben met Defensie wordt wordt geadviseerd ook te stoppen met Kaspersky. In september 2017 stopt de Amerikaanse regering al met het gebruik van de software van Kaspersky

Omdat Kaspersky valt onder de wetgeving in Rusland, heeft het bedrijf ook de plicht om de Russische inlichtingendiensten te ondersteunen. Minister Grapperhaus schreef gisteren dat Rusland een offensief cyberprogramma uitvoert dat ook op Nederland gericht is.

Digitale spionage en sabotage

De minister heeft laten weten dat er geen concrete voorbeelden zijn van misbruik door Kaspersky in Nederland bekend zijn. Grapperhaus zegt dat het risico op digitale spionage en sabotage via de antivirussoftware van Kaspersky wel aanwezig is.

Kaspersky reageert ontstemd en teleurgesteld op het kabinetbesluit om hun beveiliginssoftware niet meer te gebruiken. Ze voelen zich slachtoffer van geopolitieke ontwikkelingen. Met de geplande verhuizing naar Zwitserland is Kaspersky ervan overtuigd dat de Nederlandse regering de besluitvorming zal herzien.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc