Fancy Bear achter spionagemalware

Russische hackers gebruikten Android om Oekraïne te bespioneren

Redactie WINMAG Pro
Een groep hackers die gelinkt kan worden aan de Russische overheid heeft naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt van malware, geïnstalleerd op Android telefoons, om inzicht te krijgen in de locatie van Oekraïense artillerietroepen.

De malware maakte het mogelijk om communicatie tussen geïnfecteerde toestellen op te slaan en soms de locatie van de toestellen door te geven aan de Russische overheid. De gewonnen data werd hierna waarschijnlijk gebruikt door het Russische leger om pro-Russische separatisten te ondersteunen tijdens gevechten in oost Oekraïne.

Fancy BearLees ook: De tech-top reageert op President Trump

Fancy Bear: Hackers voor de Russische overheid

De groep hackers die achter de malware zit is vooral bekend als Fancy Bear. Volgens de CIA en FBI werkt Fancy Bear rechtstreeks voor de GROE (de Russische geheime dienst) en was deze hackersbeweging ook verantwoordelijk voor de hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen die bedoeld waren om Donald Trump te laten winnen. De malware die gebruikt werd om de verkiezingen te verstoren was een variant op de malware die nu gevonden is op de telefoons van Oekraïense strijders.

Zowel Rusland als Donald Trump ontkennen iets te maken te hebben met de hack die de verkiezingen verstoord zou hebben.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie