Safer Internet Day roept op tot veilig internetgebruik

Redactie WINMAG Pro
Vandaag is ‘Safer Internet Day’ en Fortinet geeft een aantal tips voor een veilig internetgebruik

Door: Frank van der Gaarden, channel manager bij Fortinet

Europa telt meer dan 750 miljoen internetgebruikers en het is dan ook niet verwonderlijk dat het online leven steeds meer effect op ons heeft. Kinderen ontdekken tegenwoordig hoe ze een touchscreen kunnen bedienen nog voor ze kunnen praten, en naarmate ze groter worden neemt de hoeveelheid digitale spelletjes, sociale media en educatief materiaal die ze online binnen handbereik hebben alleen maar toe. Maar bij het dagelijkse gebruik van het internet loeren echter ook beveiligingsproblemen en cyberdreigingen om de hoek. Die risico’s hebben geleid tot Safer Internet Day, een initiatief om iedereen - van kinderen tot volwassenen - aan te moedigen hun steentje bij te dragen aan een beter en veiliger internet.

En dat is nodig, want cybercriminaliteit kan iedereen treffen die het internet gebruikt. Het is essentieel voor alle internetgebruikers om zichzelf, hun gegevens en alle op het internet aangesloten apparaten te beschermen, of dat nu thuis, op school of op het werk is. Het doel van Safer Internet Day is het bewustzijn rond die potentiële bedreigingen te vergroten en middelen en informatie te delen die mensen helpen op een verantwoorde en veilige manier gebruik te maken van het internet.

Deze tips helpen je vast op weg:

Leer en moedig positief gedrag aan

 • Zorg dat je familie en vrienden hun online persoonlijk identificeerbare informatie (PII) privé houden door hen aan te moedigen geen informatie over hun echte naam of woonplaats met vreemden te delen. 
 • Stel duidelijke online regels op waaraan kinderen en tieners zich moeten houden. Dat kan bijvoorbeeld door lijsten met goedgekeurde websites en apps op te stellen of door te zorgen dat bij bepaalde activiteiten de toestemming van de ouders eerst nodig is. 
 • Het is belangrijk dat iedereen in het gezin beseft wat het belang is van sterke wachtwoorden, hoe ze moeten worden aangemaakt en waarom ze die wachtwoorden met niemand anders mogen delen. Best practices zijn een verschillend wachtwoord voor elk account creëren, veelgebruikte uitdrukkingen vermijden en zowel cijfers als speciale karakters gebruiken.
 • Bespreek met het hele gezin wat mediageletterdheid is en hoe niet-authentieke bronnen en mogelijke oplichting herkend kunnen worden.
 • Bespreek wat phishing-pogingen zijn en hoe die te herkennen. Maak duidelijk dat niemand op een verdachte link mag klikken of onverwachte bijlagen mag openen.
 • Moedig kinderen en tieners aan om zich tot een vertrouwde volwassene te richten indien ze twijfels hebben over bepaalde informatie afkomstig van het internet of als ze zich zorgen maken over bepaalde websites of interacties.

Vermijd risico’s

 • Controleer de apps die elk gezinslid gebruikt en bespreek eventuele veiligheidsproblemen hierbij.
 • Installeer een geschikte antivirussoftware en andere beveiligingsfuncties zoals ouderlijk toezicht op alle apparaten.
 • Maak gebruik van VPN-technologie om online anonimiteit te garanderen en de veiligheid bij het surfen op openbare netwerken te verhogen. 
 • Stimuleer het gebruik van multifactorauthenticatie (MFA) voor extra beveiligingslagen.
 • Installeer software-updates om de apparaten up-to-date te houden.
 • Controleer of online aankopen steeds op veilige sites worden verricht. E-commerce platforms zijn namelijk vaak het doelwit van cybercriminelen.

Online aanwezig zijn betekent rechtstreeks een risico op verschillende cyberdreigingen, van social engineering-aanvallen tot datalekken. Door de juiste stappen te ondernemen en bepaalde tips te volgen, kunnen we echter een internet creëren dat veiliger is voor iedereen, zowel kinderen als volwassenen. Happy Safer Internet-day!

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie