Samsung Galaxy S10 is een feit

Geert van der Klugt
Woensdag 20 februari 20:00 (GMT +1), de dag van de Samsung Galaxy S10. Op Samsung Unpacked, hét mobile event van 2019, plant Samsung de release van de nieuwste Galaxy in reeks. De afgelopen weken leek het ene baanbrekende nieuwtje na het andere te vallen; tegelijkertijd bleek het ene baanbrekende nieuwtje nóg nepper dan het vorige. Inmiddels valt er een vrijwel definitief plaatje in te beelden. Dít is wat we momenteel weten van de Samsung Galaxy S10.

LEES OOK: OLED-displays: de toekomst van beeldschermen

Samsung Galaxy S10

Ten allereerste: de S10 wordt geleverd in twee varianten, regulier en plussize. De normale S10 en de S10 Plus hebben displays van 6,1-inch en 6,3-inch respectievelijk. Hoe we dat weten? Ongelukkig voor Samsung, mooi voor het nieuwsgierige telefoonaagje: een volledige specificatiesheet.

Gelekte foto’s van AllAboutSamsung tonen eveneens dat, bovenop een vernieuwd voorcamerasysteem, het algehele design vn de S10 en S10 Plus vrij veel doet vermoeden naar de S9. Samsung behoudt de geronde bovenkant en onderste bezels, inclusief een soortgelijke positionering van de USB-C oplaadport en 3,5mm-koptelefoonjack.

Samsungconnaisseurs missen ‘m in oogopslag: de vingerafdruksensor is verdwenen. Niet geheel, welteverstaan, maar  verplaatst van achter- naar voorkant. Een drietal voorcamera’s doet zich bovendien voor, waaronder een telefotolens, wijdlens en ultra-wijdlens. In tegenstelling tot een grotendeel van de componenten, is momenteel niet precies duidelijk waar de driecamera-combinatie expliciet voor zal dienen.

Binnenshuis verwachten we Qualcomm’s recentste 855 processors, of Samsung’s eigen Exynos 9820 chipset, afhankelijk van de aankoopregio. Variant drie, de Samsung Galaxy S10e, dient aannemelijk als concurrentieslag. Met zijn ietwat minder flitsende uiterlijk, lagere resolutie en normalere bezels, zou de goedkopere S10e met gemak een rake tik aan Apple kunnen uitdelen – het prijsmodel, dat niet inlevert op hardware, staat in sterk contrast met de iPhone.

Samsung F

Alhoewel de S10 niet buigbaar zal zijn, teaset Samsung al maandenlang over het OLED-device dat de smartphone voorgoed zou moeten veranderen. Naamgeruchten doen vermoeden naar de Galaxy F; een sneakpeak uit november leidde tot een prijsindicatie van 1.800 dollar. Onzeker is of Samsung morgen besluit om de buigbare phone uit te lichten. We duimen op een verschijning.

Samsung Unpacked

  • 20 februari 20:00 (GMT +1)
  • Livestream 
  • Bill Graham Civic Auditorium, San Francisco
afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert