Servervirtualisatie in de praktijk: Facilicom Services Group

Redactie WINMAG Pro

Is servervirtualisatie nog relevant nu we de publieke cloud hebben? Voor veel bedrijven heeft een eigen virtualisatieplatform nog altijd voldoende en belangrijke voordelen boven een publieke cloud. Voor hen is het virtualiseren van de eigen IT ook geen tussenstation maar een bewuste keuze en in elk geval nu, de beste voor hun bedrijfsvoering.

‘Wij kunnen nu zeer snel schakelen’

Facilicom Services Group is al 40 jaar gespecialiseerd in facilitaire dienstverlening. Met 32.000 medewerkers ondersteunt het bedrijven, overheden, onderwijsorganisaties en zorginstellingen met schoonmaak, beveiliging, catering en personeelsdiensten, maar ook bouw, verbouw, renovatie en installatietechniek behoren tot de bedrijfsactiviteiten. Bekende merken van Facilicom zijn Gom, Trigion, Prorest, Axxicom en Breijer.

De grootste uitdaging voor het familiebedrijf uit Schiedam is “op vrijwel elk terrein de juiste mensen op de juiste plek” te leveren en daarbij speelt IT een kritische rol. Facilicom gebruikt servervirtualisatie vooral om flexibel te kunnen zijn en de IT-middelen beter te benutten. In de vijf jaar dat het bedrijf de techniek nu inzet is dan ook inmiddels 90 procent van alle servers virtueel gemaakt, en dat betreft ook echt bedrijfskritische systemen zoals SAP, Exchange en Microsoft SQL Server. Anton Harder is Architect Technologie en Innovatie bij Facilicom. Volgens Harder scoort Facilicom nu gemiddeld tien virtuele servers op één fysieke host, terwijl voorheen de servers gemiddeld tien procent belast werden. Dat heeft ook duidelijk gevolgen voor de benodigde ruimte in het datacentrum. Facilicom gaat die ruimte verkleinen en kan ook weer efficiënter gaan koelen. Op dit moment gebruikt Facilicom uitsluitend VMware vSphere, een keuze die grofweg vijf jaar geleden is gemaakt.

‘De markt voor hypervisors was toen anders en VMware was eigenlijk de enige optie. Die situatie is nu anders, want de concurrenten van VMware werken hard om de achterstand in te lopen. Uiteindelijk is dat alleen maar goed is voor de virtualisatie en mogelijk levert het ons te zijner tijd meer keuzemogelijkheid en zelfs een financieel voordeel op.’

VMware

Een reden om over te stappen is er echter niet, zo lijkt het. Servervirtualisatie heeft de IT-levering binnen Facilicom sneller en flexibeler gemaakt en behalve een hoge beschikbaarheid van zijn diensten heeft de klant er niets van gemerkt. ‘In de afgelopen jaren heeft VMware zich voor ons bewezen als heel stabiel en betrouwbaar en bovendien ook als een product dat zich verder ontwikkelt’, aldus Harder.

Harder doelt daarmee op technieken zoals vMotion, Distributed Resources en Storage vMotion die alleen vooral bijdragen aan stabiliteit en gemak van onderhoud. Dankzij dergelijke technieken die VMware veelal als eerste introduceerde, kun je bijvoorbeeld hardware vervangen zonder dat de dienstverlening ervoor onderbroken hoeft te worden.

Harder ziet vooral nog verbetermogelijkheden aan de applicatieve kant. ‘Relatief veel software en applicaties zijn onbekend met servervirtualisatie. Het komt daardoor nog veel voor dat best practices die leveranciers aandragen volledig gericht zijn op fysieke systemen.’


Facilicom Services Group gebruikt servervirtualisatie voornamelijk om flexibel te kunnen zijn en IT-middelen beter te kunnen benutten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie