Shotwell-makers bouwen aan Geary, moderne mailclient voor Linux

Redactie WINMAG Pro

Wil je gebruikmaken van lokale mailsoftware op je Linux-desktop, dan kom je al snel uit op Thunderbird of Evolution. Maar de ontwikkeling van die pakketten staat momenteel op een bijzonder laag pitje. De makers van Shotwell, de populaire fotomanagementtool voor Linux, bouwen momenteel aan een alternatief: Geary.

Eigenlijk heb je als Linux-gebruiker maar twee serieuze opties voor de afhandeling van je e-mail: Thunderbird en Evolution. Laat nu net beide momenteel zo goed als doodgebloed zijn. Mozilla besloot niet zo lang geleden dat Thunderbird niet meer actief doorontwikkeld zou worden. En dat blijkt te kloppen: het mailpakket staat al maanden op versienummer 17. Bugfixes komen nog wel uit, maar zijn het werk van vrijwilligers.

Evolution is lange tijd een project van het grote Novell geweest. Zij verloren echter snel hun interesse in het project toen Attachmate in 2011 het bedrijf overnam. De ontwikkeling is naar verluidt momenteel in handen van twee fulltimers. Het was en is echter wel de enige mailclient voor Linux die – enigszins – overweg kon met Exchange-servers..

Crowdfunding

Kortom: het is redelijk treurig gesteld met mailclients op de Linux-desktop. Dit hiaat is een van de redenen geweest voor de Amerikaanse software-ontwikkelaar Yorba om een modern, lean & mean alternatief te ontwikkelen: Geary. Via crowdfunding probeert het bedrijf 100.000 dollar bij elkaar te sprokkelen, volgens hen het minimum om het open source-project Geary fatsoenlijk te laten slagen. Na twee dagen staat de teller op iets meer dan 8000 dollar, het bedrijf heeft op het moment van schrijven nog 28 dagen te gaan om hun doelstelling te halen.

De makers willen van Geary een snel en slanke mailclient maken, gestript van overbodige extra's en met een cleane interface. Opvallende eigenschap: mailconversaties worden weergegeven als gesprekken, zodat je conversaties gemakkelijker kunt volgen. In die opzet is het vergelijkbaar met Sparrow, een mailclient voor Mac OS X en de iPhone dat recentelijk is opgekocht door Google. Ook moet binnenkort razendsnel zoeken mogelijk zijn. Geary heeft niet net als Outlook en Evolution allerlei nevenfuncties als een contactenlijst en agenda.

Exchange

Geary kan overweg met pop- en imap-mailprotocollen en een aantal bekende webmaildiensten als Gmail en Yahoo. Ondersteuning voor Exchange zou zeer welkom zijn, iets wat momenteel nog niet mogelijk is maar volgens de makers wel op het wensenlijstje staat. Voorlopig ben je als Exchange-gebruiker op de Linux-desktop dus nog veroordeeld tot Evolution, al werkt dit vanaf Exchange 2010 vaak niet echt vlekkeloos.

Geary is nog niet klaar voor prime time. Momenteel staat het project nog in de kinderschoenen en kun je alleen een zeer vroege testversie installeren. Op 19 maart verscheen versie 0.3 (dat zegt genoeg). Gebruik je Ubuntu 12.04 of nieuwer, dan kun je Geary installeren via de Yorba-ppa. Op hun wiki-pagina lees je hoe je het pakket installeert op andere distributies.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie