Sinds privacywet achttienduizend datalekken gemeld

Jordi Smit
De Europese privacyautoriteiten hebben achttienduizend meldingen van datalekken gekregen sinds de inwerkingtreding van de privacywet AVG in mei. Dat zegt Andrea Jelinek, de voorzitter van de toezichthouder European Data Protection Board (EDPB), meldt NBC News-journalist David Ingram op Twitter.

Meldplicht datalekken

De Europese privacywet trad op 25 mei in werking en verplicht bedrijven en organisaties die datalekken hebben ervaren deze te melden bij hun landelijke privacyautoriteit. In Nederland geldt de meldplicht van datalekken al sinds 2016.

Definitie datalekken

Datalekken betreffen bijvoorbeeld het kwijtraken van documenten, USB-sticks of laptops met persoonlijke informatie, een e-mail waarbij persoonsgegevens ten onrechte naar meerdere ontvangers zijn gestuurd, of een hack waarbij gevoelige gegevens zijn buitgemaakt. Het EDPB bestaat uit de privacywaakhonden van de 28 leden van de Europese Unie en een onafhankelijke Europese toezichthouder.

Uber

Begin oktober werd bekend dat Uber dit jaar 148 miljoen dollar betaalde als schikking voor een datalek in Amerika. Het was namelijk slachtoffer van een lek, waardoor de gegevens van 50 miljoen klanten en 7 miljoen chauffeurs werden gestolen. Het bedrijf zou nog getracht hebben de zaak te doofpotten door de hacker zwijggeld (100.000 dollar) te betalen. Het mocht Uber niet baten, want het bericht kwam alsnog naar buiten.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi