Slaughterbots toont je de nachtmerrie van autonome wapens

Peter Güldenpfennig
De roep om de ontwikkeling van autonome wapens aan banden te leggen wordt steeds luider. Niet gek ook, als je ziet wat hedendaagse technologie als drones gecombineerd met artifical intelligence teweeg kan brengen. De korte film Slaughterbots toont je dit nachtmerriescenario.

De film is gemaakt door het autonomousweapons.org-platform, een initiatief van AI-wetenschappers en humanitaire organisaties die zich ernstig zorgen maken over de ontwikkeling van autonome wapens. De release van de film is geen toeval, want deze week zal het Campaign to Stop Killer Robots-platform een pitch doen bij de VN in Genève om de ontwikkeling van autonome wapens aan banden te leggen.

De film toont wat hedendaagse technologie zoals drones kan veroorzaken wanneer deze autonome beslissingen kunnen nemen. Het toont een realistischer beeld dan de Terminator-achtige dystopische beelden die we normaliter voor onze kiezen krijgen wanneer killer robots ter sprake komen.

Angst voor AI

De angst voor autonome wapens is niet nieuw. Eerder al sprak Elon Musk zich uit over de desastreuze gevolgen die AI-technologie voor de mensheid kan hebben. Zijn mening wordt ook gedeeld door mensen als Bill Gates en Stuart Russell, AI-wetenschapper aan de universiteit van Californië, Berkeley. Laatstgenoemde leidt ook het autonomousweapons.org-platform.

Hoewel Russell van mening is dat AI de potentie heeft om de mensheid vooruit te helpen vindt hij de ontwikkeling van autonome wapens zorgwekkend. Hij is ook een van de initiatiefnemers van een open brief om een militaire AI-wapenwedloop tegen te gaan.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter