Rijden door rood kruis beboet

Slimme camera's detecteren negeerders rood-kruis

Aimée van Vuuren
Een rood kruis boven de weg betekent dat de spitsstrook gesloten is. Toch negeren veel mensen dit bord en brengen daarmee de verkeersveiligheid in gevaar.

Proef op de A28

Het Openbaar Ministerie (OM) en Rijkswaterstaat hebben maandag bekendgemaakt dat op de A28 bij Amersfoort slimme camera's worden neergezet om negeerders van het rode kruis boven de weg te beboeten. 'Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg,' zegt David van Baarle. Hij is directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. 'Ze staan er voor de veiligheid van automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.'

LEES OOK: Smartphonegebruik is de grootste ergenis in verkeer

Slimme camera's

De proef begint vanaf 27 mei en loopt door tot 1 juli. De slimme camera's kunnen het kenteken van de auto registreren. Wanneer de weginspecteur de beelden heeft uitgelezen en een overtreding constateert, krijgt de bestuurder een proces-verbaal. 

Het OM en Rijkswaterstaat hopen dat doordat de pakkans groter wordt, het aantal overtredingen zal dalen. Na de zomer wordt de proef geëvalueerd en zullen ze bespreken of deze vorm van bekeuren en handhaven ook op andere plekken ingezet kan worden.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée